Regula nr. 11: Ce e gratis, da mai departe.

Se spune ca un maharajah, avand un surplus de avere, s-a gandit sa invite toti inteleptii tinutului pentru a se folosi de valorile si inteligenta acestora. Asa ca le-a dat termen ca, in cel mult 2 saptamani, sa se prezinte la el cu toata intelepciunea lumii scrisa pe un papirus.

Zis si facut: dupa o luna inteleptii s-au prezentat cu o stiva de manuscrise la maharajah. Acesta, privindu-i pe fiecare i-a intrebat:

Aici se afla toata intelepciunea lumii?

– Da, luminatia ta! au raspuns inteleptii, in cor.

– Puteti sa faceti astfel incat aceasta intelepciune sa fie scrisa pe mai putine manuscrise, facand un rezumat?

– … sigur ca se poate, marite maharajah, a raspuns unul din ei.

– Atunci ne intalnim peste exact 2 saptamani ca sa vad rezumatul.

Dupa 2 saptamani, aceeasi poveste, cu aceeasi intrebare: „Puteti sa faceti un rezumat din aceasta carte si pe care sa-l puneti pe un singur papirus si care sa includa toata intelepciunea lumii?” La care inteleptii au spus ca, desi este greu, …se poate. Asa ca s-au intalnit peste alte 2 saptamani, aceeasi intrebare: „puteti sa faceti un rezumat care sa includa, intr-o singura fraza, toata intelepciunea lumii?

Inteleptii au spus ca asa ceva nu s-a mai facut si, cu siguranta, este imposibil. Maharajah-ul, uimit ca se ajunsese pana aici si fiind sigur ca se poate, i-a amenintat ca le taie capul daca nu o vor face. De frica, inteleptii au acceptat si, dupa alte 2 saptamani, s-au prezentat cu chintesenta intelepciunii lumii, cuprinsa intr-o fraza. Aceasta era:

„NU EXISTA MESE GRATUITE!”

Maharajahul a citit  fraza, a poruncit vistiernicului sa-i plateasca in aur si in matasuri, cum le fusese invoiala si i-a lasat sa plece.

Ce legatura are cu afacerile? Dar cu viata?

1. Banii se creaza prin obtinerea de datorii. Daca esti dator, trebuie sa platesti. Iar daca primesti ceva, chiar si gratis, vei simti impulsul de a plati, intr-un fel sau altul pentru ce ai primit.

2. Daca ceea ce ai primit gratis, dai mai departe, chiar daca nu ceri nimic in schimb, ai stins o datorie pe care o aveai si ai creat una noua. Deci esti in avantaj.

3. Lucrurile gratis, de regula, nu au valoare: sfaturi gratis, chiar si unele cadouri (poate ca sunt dur, unele au valoare sentimentala, totusi exista zicala ca: „dar din dar se face rai”). De aceea, de ce sa lasi ca un lucru fara valoare sa-ti creeze datorii?

4. Daca primesti ceva gratis si-l dai mai departe, acel cineva care ti l-a dat va aprecia gestul, dar se va gandi ca, fiind o persoana care pune valoare in primul rand pe sine, data viitoare sa-ti faca un cadou mai valoros.

5. Pentru lucrurile de valoare din viata platim: sanatate, copii, casa, masina, timp, … si lista poate continua. Atunci, de ce sa te inconjori de lucruri fara valoare?

6. Daca ai pus foarte multa valoare pe un lucru (timp si bani), ceva care are un pret mare, l-ai da gratis? Daca da, ce asteptari ai de la acea persoana? Dar daca acesta il da mai departe? Daca nu, de ce?

In contextul crizei actuale, aceasta regula este una esentiala. Daca nu credeti si, sa zicem, primiti ajutor gratuit de la stat, va ganditi cat de mult va costa? Daca nu, intrebati-va cum traiesc cei care nu au nevoie de acest ajutor. Ati dori sa traiti ca ei?

Respect,

Andrei!