Incepeti sa ganditi. E unica voastra sansa!

gandeste

– Adica ce vrea sa zica Nik ca noi nu gandim? Nu zau, am zis, sa ma mai scuteasca tipul asta, cu banii si succesul lui cu tot! Cam asa mi-am zis eu prima data.

Dar mi-am dat seama ca nu prea gandeam corect, caci el pe mine nu ma invidiaza, eu pe el, pentru cateva chestii, DA! Si am incercat sa gandesc.

Intai m-am uitat peste sensurile gandirii:

1. A gandi  = a patrunde cu mintea, a cerceta. In acest demers, principala cale de a deschide portile gandirii este intrebarea. De Ce? si De Ce Nu? Asadar sa ma intreb:

De ce (nu) sunt de succes? De ce (nu) au oamenii bani? De ce sa nu am succes? etc. Intrebarile corecte ne dau masura lucrurilor, a situatiei in care ma pot afla la un moment dat, al etapei, a punctului de unde pot incepe si, mai ales, ma ajuta sa descopar cai nebanuite. Suna complicat? Iata un exemplu:

– De ce ma duc dimineta de dimineata la serviciu? Pentru bani? Am nevoie de bani sau de o masina de facut banii? De cati bani? Ce vreau sa fac cu banii? De cati am nevoie? Ce fel de masina de facut banii imi doresc? Pot eu sa creez una? A mai putut cineva in conditiile si cu experienta mea sa creeze una? Cum? Este ceea ce fac acum in concordanta cu ceea ce vreau sa obtin? In acest caz, poate ca este nevoie de o schimbare si sa pot sa gasesc alternative.

2. A gandi  = a planifica, a socoti. Mi-am ales ce vreau sa fac in viata, care este obiectivul si acum am nevoie de un plan. Ce fac? Gandesc! Proiectez, in timp, calea pana la vis, prin a o imparti in teluri si obiective, fara sa uit sa adaug recompense si repere de feed-back.

3. A gandi = a constientiza. Spunea cineva ca sunt 4 stadii de constientizare si de competenta:

– inconstient, incompetent: nici nu stiu ca nu stiu;

– constient, incompetent: am aflat ca nu stiu;

– constient, competent: stiu ca stiu;

– inconstient, competent: nu stiu ca stiu.

Ganditi-va ca asa se formeaza un obicei, sa zicem a scrie: cand am plecat la scoala, 1. nu stiam ca nu stim sa scriem, apoi 2. am aflat ca nu stim sa scriem, 3. pe urma am invatat sa scriem si eram constienti cand scriam (gandeam fiecare litera), ca acum 4. sa scriem inconstient (nu mai este nevoie sa ma gandesc cum se scrie litera a, cum se leaga de celelalte, etc).

4. A gandi = a fi responsabil, a cuprinde cu mintea. Responsabilitatea, se spune, este primul pas catre schimbare si este un semn de maturitate. Imi aduc aminte de ce spunea Kiyosaki despre prima experienta in acest sens: " cand, din joaca, a lovit-o destul de rau pe sora sa, copil fiind, s-a ascuns.  Tatal lui i-a aplicat o corectie explicandu-i ca nu este pedepsit ca s-a intamplat sa o raneasca ci pentru ca a fugit de raspunderea faptei". Asadar, iata ce ne spune Nik Halik:

sa ne intrebam permanent, sa fim vii, sa cercetam, sa planificam, sa constientizam, sa fim competenti si responsabili. E unica noastra sansa! Pentru ca sunt doua categorii de oameni: care cauta scuze si care cauta solutii. Trist este ca ambele au dreptate: diferenta este alegerea categoriei din care vrem sa facem parte.

 Asadar, sa gandim. E unica noastra sansa!