Team for BusinessIata-ne ajunsi la al 15-lea principiu de succes in afaceri: Nu lucra IN afacere, ci LA afacere.
Sigur, veti spune, dar cum sa mai platesc angajati cand: chiria este scumpa, impozitul mediu ma omoara, trebuie sa traiesc si eu, in cateva cuvinte, e criza si trebuie sa iau afacerea pe cont propriu.

Sigur, ai dreptate. Asa cum zicea Henry Ford: „daca crezi ca poti sau ca nu poti, ai dreptate”.

De aceea va propun un alt punct de vedere:

1. De obicei, ne vindem timpul pe bani, ca angajati sau liberi profesionisti. Adica dam o marfa limitata (timpul) pe o marfa nelimitata (banii). Iar daca dam timp pentru bani, cineva ne cumpara timpul. V-ati gandit ca poate acela face o afacere foarte buna? Pentru el: pentru ca va cumpara timpul in care el ar putea face ceva, inlocuindu-l cu timpul dvs. plus un mic profit, iar cu timpul lui face altceva.  Creeaza o noua afacere! Atunci cine lucreaza IN afacerea lui? Tu. Cine lucreaza LA afacerea lui? El. Cine este mai castigat?

2. Iata o formula dupa care functioneaza orice afacere:

Timpul angajatilor (liber profesionistilor) = salariu + plata cheltuielilor + profit,

Unde: timpul angajatilor (liber profesionistilor) se pierde, salariul ramane la angajati (liber profesionisti), cheltuielile la ceilalti proprietari de afaceri si profitul ramane la stat si la angajator. Daca inmultiti cu n angajati rezulta ca:

Timpul angajatilor (liber profesionistilor) x n = n x (salarii) + plata a n cheltuieli + n x profit,

In aceste ecuatii, tu, da tu care citesti acum, unde te afli? Si unde ai vrea sa fii? De ce? De ce nu?

Asadar, de ce zice Nik Halik ca aceata este o regula importanta a succesului in afaceri? Deoarece:

– folosesti timpul altora pentru a produce profit:

– legea multiplicarii profitului functioneaza in favoarea ta;

– iti protejezi munca prin dezvoltarea propriei afaceri (adica angajatii, dupa plata salariului, nu mai au nici un drept daca, sa zicem, proprietarul afacerii doreste sa vanda afacerea, chiar daca a muncit o viata pentru acelasi patron);

– perspectiva asupra afacerii este mai mare daca te indepartezi de ea si nu lucrezi in ea, pierzand din vedere intreaga perspectiva;

– devii liber mai repede decat ceilalti: poti ajunge la nivelul la care sa te inlocuiesti si sa platesti pe altcineva sa managerieze afacerea iar tu sa-ti petreci viata asa cum doresti;

– schimbi cadranul veniturilor (vezi cadranul banilor al lui R.T. Kiyosaki) si, implicit, modul de gandire, lucrul care face diferenta intre saraci si bogati.

Pentru ca diferenta este doar o decizie, nu ma astept sa-i dati dreptate lui Nik in ceea ce spune. Doar raspunde la o intrebare: dar daca are dreptate, stii cat te costa?