Aceasta este urmatoarea regula: Sapa adanc in dorintele tale. Vei descoperi mult aur acolo.

Wow! cat e de spus aici: de ce adanc? de ce dorinte? de ce aur? (asta ca sa folosim alta regula: DE CE?)

1. de ce adanc? Pentru ca prin maturizare, foarte multe din dorintele noastre au fost adanc ingropate: care dintre noi, copil fiind, nu a auzit civintele: Nu se poate! Nu acum! N-avem bani… Din aceasta cauza am ajuns sa confundam verbul A PUTEA cu A AVEA VOIE: pot sa iau o placinta? in loc de am voie sa iau o placinta?

De aceea creierul nu stie ce sa faca pentru ca el lucreaza cu datele pe care i le dam. Nu POATE face diferenta atata timp cat nu i se da VOIE!

De asemenea, adancimea sapaturilor da si calitatea dorintelor: cati dintre noi, cand eram copii nu aveam un vis: sa ajungem aviator, stewardeza, actrita, profesor, doctor… Cati dintre noi nu ne-am dorit sa avem o casa a noastra, un loc propriu, o masina sau o ocupatie: sa scriem o carte, sa ajungem pe luna, sa …

2. de ce dorinte? Se spune ca viata seamana cu a lua un taxi: daca nu stii unde vrei sa ajungi vei constata dupa un timp ca nu ai ajuns unde ai fi dorit si cat de mult costa. De aceea, fiecare activitate pe care o facem fara a fi pe directia dorintelor sau viselor noastre ne indeparteaza de realizarea acestora.

Am un prieten caruia ii place sa spuna ca in viata actionam din cauza cosmarului si a dorintei: cosmarul este ca si tractiunea spate, iar dorinta ca si tractiunea fata a unui autoturism. Aparent asa este. Insa daca fugi de un cosmar exista un loc geometric de destinatii la care poti ajunge dupa un anumit timp. Dar daca te indrepti spre un vis, spre o dorinta nu exista decat o singura directie: spre vis.

3. de ce aur? Pentru ca dorintele trebuie sa fie de calitate: daca eu mi-as dori raul cuiva, este o dorinta, dar nu este pozitiva. Pentru ca orice dorinta care se naste din comparatie, prejudecata si presupunere are incarcatura negativa: ma compar si nu stiu directia si trecutul persoanei etalon, prejudec fara sa am toate detaliile, uneori din superficialitate si placere, iar presupunerea este pozitionarea cuiva intr-o situatie in care el sa nu fie acolo. Iar toate astea nu inseamna aur.

Se gaseste si altceva in afara de aur? Evident! Dar eu vreau sa caut aur, pentru ca asta voi gasi: spunea cineva ca sunt doua moduri de a avea cea mai mare cladire intr-o localitate. Sa construiesc pe cea mai inalta sau sa construiesc una oarecare si sa le daram pe toate celelalte. In acest caz doar prima situatie ma face mai bun.

Nik Halik mai spune ceva: doar acele dorinte care nu tin de talent se pot indeplini. Si nu toate.

Respect,

Andrei.