DE CE?
Aceasta este urmatoarea regula: “De ce?”

Adica sa nu mai dau solutii, ci sa ma intreb de cele mai multe ori DE CE?

Regula tine de doua aspecte: de raportul dintre afirmatiile pe care le fac si intrebarile care mi le pun, pe de o parte, si, al doilea aspect, de prelungirea in viitor a intrebarii “de ce?”, adica DE CE NU?

Sa le luam pe rand.

Raportul dintre intrebari si afirmatii tine de starea de verde si copt a mintii umane. Daca mintea este verde, are loc de crestere, de dezvoltare. Deci sunt tanar, deschis la minte, necopt, in miscare. Accept sfaturile, accept parerile altora, invat. Este o stare de deschidere si de asimilare. Daca nu, inseamna ca sunt copt, ca un fruct, iar fructele coapte… putrezesc repede.

Se spune in popor ca “Doar prostii le stiu pe toate”. De ce? Pentru ca starea in care am raspuns la toate este expresia inchiderii interioare catre exterior, este o stare de pauza.  Daca suntem sinceri cu noi, toti am avut momente sau alternante de momente de verde si copt. Si, daca privim si mai atent, momentele cand am fost a-toate-stiutori au tinut de pozitia fata de persoana cu care am relationat: daca ma consider superior dau sfaturi, sunt inchis, plin de mine. Daca ma consider inferior, deasemenea aud, sunt inchis, dar nu ascult: intru intr-o stare de protectie. Iar atunci cand sunt deschis tine de momentele de relationare egala, in care sunt pe acelasi nivel cu cel din fata mea si ascult, gandesc, exprim idei, ascult, gandesc… Atunci realizez  cel mai bun raport intrebare-explicatie, emisie-receptie (ca-n armata).

In al doilea rand, expresie a starii de verde este DE CE NU? Adica este urmarea la ascultarea unei idei si trecerea la acceptarea ei. Este mai mult decat a ma intreba, este depasirea acesteia, este trecerea la actiune.
Ideea care determina manifestarea DE CE NU? poate veni din exterior sau poate fi produsul propriei mele gandiri, urmare a unei intrebari DE CE? sau a unei discutii interioare. Este mai mult decat a fi inactiv, a gandi pasiv, este actiune.
Mai exista un alt aspect care trebuie bine gandit: daca raspunsul la DE CE? sau DE CE NU? este rezultatul a trei procese negative – a ma compara, a presupune, a judeca pe cineva – si nu al unei comunicari adevarate cu persoana fata de care suntem dubitativi, el, raspunsul, va distruge acea relatie. DE CE? DE CE NU?

Respect,
Andrei!