In perioadele de criza, averile trec de la cei needucati la cei educati.

Aceasta este regula nr. 6. Doresc sa vorbesc despre ea acum pentru ca este cel mai bun moment: in criza, cei care au lichiditatile, adica au facut banii, cumpara ieftin. Atunci cand cumpara la preturi mici, persoanele educate financiar ajung, in vremuri de crestere economica sa vanda scump. Asa se fac averile.

Sa luam urmatorul caz: o persoana needucata, in perioada de crestere economica, are un salariu la stat, impreuna cu sotia, cumpara 2 masini pe credit, face un credit la casa pe 30 de ani si, pentru ca nu are bani, ipotecheaza locuinta veche pentru a merge in excursie la Barcelona si pentru a mobila casa noua.

Vine criza economica si, unul din ei ramane fara slujba. Ce optiuni sunt?

Ca sa nu piarda ipoteca si sa poata subzista vand locuinta veche, ipotecata deja, cu un deficit de 15000 de euro. Cu banii obtinuti, platesc masinile si pun ce le ramane la banca pentru a putea plati facturile si ratele la noua locuinta.

Intre timp, si celalalt sot ramane fara job si, pentru ca ce aveau la banca se termina, decid sa vanda si noua casa si sa stea cu chirie pana trece criza. Reusesc sa vanda cu 20000 euro mai ieftin decat pretul de achizitie. La cei 15000 de euro, paguba initiala este de 35000 euro.  Aparent, deoarece la acesti bani se adauga ratele platite degeaba, chiria care se pierde, diferenta de valoare a masinilor.

Unde au trecut acesti bani? La cei care au stiinta afacerilor si au cumparat in conditii de criza, deoarece ei vor vinde mai tarziu in profit.

Ce trebuie inteles? Exemplul de mai sus este comun pentru persoane cu educatie financiara precara: acele persoane care tin mai mult la stilul lor de viata si mai putin la investirea in active.

Ce alte optiuni ar fi avut familia din exeplul nostru?

Va las sa comentati.

Respect,

Andrei.