Frica de a pierde te pierde

Privita atent este o problema care tine de atitudine. Pentru ca in ea se gasesc cele doua emotii care stapanesc piata: frica si lacomia.

Asa cum se stie deja, deciziile emotionale sunt acele decizii care au cel mai mic grad de obiectivitate: nu se bazeaza pe fapte si date, ci are la baza un complex de stari care, aduse in atentie, deformeaza realitatea.

In ce fel pierdem daca lasam frica de a pierde sa ne conduca?

1. Pentru ca nu incercam. 95% din persoanele care se aflau in stare terminala, aproape de moarte, au spus ca, ceea ce regreta privind in urma, la viata lor, este faptul ca nu au incercat mai mult. De ce au facut-o insa? De ce ne retragem inainte de a porni la drum? Din cauza fricii de apierde ceva: bani, reputatie, sanatate… Daca, spre exemplu ati dori sa va deschideti o afacere, de ce nu ati facut-o pana acum? Orice scuza sau motiv il veti gasi, are in spate teama de a nu pierde.

2. Pentru ca, chiar daca incercam, ne retragem inainte de succes. Exista un caz pe care l-am citit intr-o carte si, chiar daca nu-l reproduc exact, voi pastra esenta acestuia.

Un tanar european pleaca in SUA in cautare de aur (anii 1800). In cautarile sale, da peste un filon de aur. Pentru ca nu avea suficienti bani sa deschida o mina, camufleaza totul si se intoarce in Europa. Aici convinge mai multi oameni de afaceri si rude sa-l finanteze pentru a deschide exploatarea de aur. Drept proba arata o bucata din aurul gasit. In final, strange destui bani si se intoarce in America. Deschide mina si, dupa nici doua zile de exploatare a aurului, filonul se termina. Convins ca nu poate sa fie numai atat, incepe noi exploatari, in jur. Concediaza mai multi oameni si, impreuna cu o mica echipa, continua sa sape. In cele din urma, dorind sa nu piarda mai mult, vinde terenul si mina unui carciumar din zona, pentru banii pe care-i luase din Europa. Carciumarul vinde la suprapret catre o banca iar aceasta, angajeaza un expert care, din experienta, isi da seama ca filonul trebuie sa fie la 13 metri de exploatare. Intr-adevar, gaseste aur acolo, un filon foarte mare.

Morala: daca angaja cu banii ramasi un expert, ar fi dat lovitura.

Respect,

Andrei.