Cea mai mare problema este lipsa respectului de sine si a increderii in propria persoana. De ce spune Nik asta (intr-un context care se referea, de fapt la romani) si ce legatura are cu succesul? Sa le luam pe rand: Respectul de sine: tine de valoarea pe care o dai propriei persoane, in contextul apartenentei la un grup. Fiecare dintre noi are valoare, indiferent de ceea ce spun ceilalti. Eleanor Roosevelt afirma ca: "Nimeni, dar absolut nimeni, nu te poate face sa te simti inferior fara voia ta". Deci, respectul ESTE O DECIZIE.

 

Factori care maresc respectul de sine:

  1. Factori externi: lauda, aprecierea, recunoasterea;
  2. Factori interni: atitudinea pozitiva, vorba interioara constructive, recunostinta;
  3. Victoriile, fie ele mici sau mari;
  4. Apartenenta la un grup care este valoros si aportul personal recunoscut pentru cresterea respectului de grup;
  5. Succesul altor persoane din grupul de apartenenta.

 

Factori care distrug respectul de sine:

  1. Factori externi: critica excesiva, jignirile, dispretul;
  2. Factori interni: atitudinea negativa, vorba interioara distructiva, lipsa de recunostinta;
  3. Esecurile, fie ele mici sau mari;
  4. Apartenenta la un grup care nu este valoros;
  5. Greselile majore altor persoane din grupul de apartenenta.

 

Respectul de sine este un proces la care se lucreaza in timp, inca din copilarie sau din scoala. Unele persoane au avut parinti sau invatatori care i-au criticat excesiv sau, dimpotriva, i-au "cocolosit", astfel incat respectul de sine este scazut. Foarte important este mediul: sunt persoane care, din lipsa de optiuni, permit unor sefi sau angajatori sa le diminueze zilnic respectul de sine, prin acceptarea unor critici nefondate, privarea de drepturi cuvenite, factori care determina sentimente de frustrare si furie.

bou cu diploma

 

Ati intalnit persoane permanent nervoase? Care critica nefondat sau se enerveaza din senin?

 

Cauza este existenta intr-un mediu care diminueaza respectul de sine pana acolo incat, pentru protectie, se apeleaza la exprimarea lipsei de respect fata de ceilalti. Aceste persoane incep sa se manifeste prin a jigni, de regula sub pseudonime,  – internetul este un mediu favorabil de actiune pentru ca accepta identitatea ascunsa, – intra pe bloguri in care se dezbat subiecte cu nivel mare de pregatire intelectuala, prin dorinta de pozitionare peste comentatori. Nu citesc ceea ce scriu ceilalti, pentru ca nu-i intereseaza. Scopul lor este doar combativ. Nu fac altceva decat sa implore respect.

 

De ce este respectul de sine important pentru succes? Deoarece este factorul, dupa atitudine, care duce la cea mai buna pozitionare fata de ceilalti. Un respect de sine corect duce la crearea relatiilor corecte, iar relatiile de calitate, cu persoanele de succes, duc la succes.

 

Daca dai respect, primesti respect!

 

A doua componenta, increderea in sine: este un efect al gradului de respect. Viktor Frankl, supravietuitor al lagarului nazist, spunea ca lucrul care nu ti-l poate lua nimeni este respectul de sine si increderea in propria persoana. In contextul in care Nik Halik exprima aceste aspecte, factorul de succes vizat este POTENTIALUL. El reprezinta suma "parghiilor" interne sau externe ale unei persoane care determina SUCCESUL.