Relatia cu baniiMotto: "Try not to become a man of success but a man of value." Albert Einstein

Relatia fiecaruia din noi cu banii este una destul de importanta pentru ca ne defineste caracterul, stilul de viata si, de cele mai multe ori, succesul sau insuccesul, asa cum il vedem fiecare. In principiu sunt doua tipuri de relatii cu banii:

– stapanit de bani;

– stapanul banilor.

1. Chiar daca cei mai multi vor nega cele scrise aici, 90% dintre noi sunt stapaniti de bani. Aici intra toti cei care ne folosim timpul pentru a face bani, acest lucru devenind un obicei iar banul un scop in sine: cu cat produce mai multi bani, cu atat mai mult persoana considera ca are succes. Niciodata de ajuns pentru ca exista mecanisme externe si obiceiuri personale care vor face ca banii sa dispara printre degete cu o viteza incredibila.

Cu totii am auzit de persoane care au castigat la loto sau au avut un venit de invidiat pentru cei mai multi dintre noi si care acum au ajuns la faliment. Sunt oare ei atat de prosti incat nu au stiut sa tina de bani sau exista un substrat al relatiei lor cu banii care ne scapa celor mai multi dintre noi? Tu ce ai face daca acum ai avea in mana o suma de 200.000 de euro, sa zicem, pe care trebuie sa o folosesti (investesti) pana in cel mult 24 de ore de la detinerea lor. Unde ar merge banii, ce ati cumpara, in ce sau in cine i-ati investi? Puteti face acest exercitiu acum…

Daca ati terminat de virat banii, intrebati-va cati din acesti bani va vor aduce bani fara ca sa depinda de timpul investit de dvs.? Cati vor produce bani cu o investitie mica de timp? Cati nu vor produce alti bani?

Exemple: din 200.000 de mii de euro, cei mai multi si-ar plati datoriile, ar cumpara o locuinta, o masina, si-ar aranja apartamentul si s-ar intoarce la serviciu a doua zi. In acest caz, banii nu produc nimic incepand de a doua zi, chiar daca crezi ca ai facut o "investitie".

Altii ar plati datoriile, ar cumpara 3 apartamente pe care le-ar inchiria si o masina cu care sa faca taxi. In acest caz avem o investitie independenta de timp (apartamentele) pentru ca produce venit din chirie si o investitie dependenta de timp (masina inscrisa la taxi) care produce venit atata timp cat persoana respectiva practica aceasta activitate.

Asadar, ce ai face cu banii?

Fiecare gandim diferit iar exemplele de mai sus sunt pentru a face o diferentiere in acest sens: Robert Kiyosaki spunea ca "diferenta dintre un om bogat si unul sarac este modul de gandire".

2. In comparatie cu cei care cauta confortul si pentru care banii sunt un drog (se simt bine cand il au si se simt rau cand nu il au) exista o categorie de persoane, cam 10% din noi care nu urmaresc banii si care stapanesc banii. Da, ai citit bine, nu urmaresc banii.

Ei doresc sa creeze masinile de facut bani, ceea ce nu este tot una: proverbul chinezesc in care se spune ca daca vrei sa ajuti un om sa nu-i dai un peste ci sa-l inveti sa pescuiasca, este cel mai bun exemplu pentru ca arata acesta diferenta dintre bani si masinile de facut bani.

Care sunt acestea?

Exista, dupa Trump si Kiyosaki, trei tipuri de masini de facut bani:

a. imobiliare – constructie, inchiriere, vanzare.

b. afaceri, acestea fiind de trei tipuri:

        – afaceri clasice;

        – francize sau afaceri la cheie;

        – afaceri de tip network marketing.

c. investitia in propria persoana – sanatate si dezvoltare personala.

In jocul CashFlow inventat de Robert Kiyosaki veti gasi toate tipurile de afaceri, precum si imobiliare la capitolul investitii. Observati ca nu apare jocul la bursa, aceasta avand reguli proprii, specifice investitorilor.

Asadar poti folosi urmatoarele 15 minute ca sa te intrebi: ce relatie ai cu banii? Conditia este sa fii sincer cu tine pentru ca, orice raspuns vei gasi, garantat vei avea dreptate. Apoi intreaba-te daca raspunsul pe care l-ai gasit te ajuta sa obtii succesul pe care ti-l doresti. Daca nu, rezerva-ti mai mult timp si gaseste altul.