colac de salvareIntr-una din cartile sale, Robert Kiyosaki spunea ca dovada inteligentei financiare tine de rezolvarea propriilor probleme financiare. Ideea a fost intarita si de Donald Trump, cu referire si la una din parerile exprimate de Warren Buffett in acest sens: “Bursa de valori – intocmai ca Dumnezeu – ii ajuta pe cei care se ajuta singuri.”

Dincolo de credibilitatea pe care fiecare dintre voi o acordati acestor persoane, rezolvarea si nu amanarea problemelor sau crearea altora noi este calea pe care ar trebui sa mergem pentru a trece prin "furtuna perfecta" ce pare ca se apropie.

In mod obligatoriu, Inainte de a intra in zona cu taifunuri sau vanturi puternice, orice echipaj de vas aflat pe mare isi ia masuri de precautie. In caz contrar, vasul s-ar scufunda rapid.

Mai mult, daca un vas are probleme cu asigurarea incarcaturii in carena sau cu scurgeri de apa in interior, seriozitatea cu care trebuiesc rezolvate aceste probleme se intensifica. Facand o paralela la nivelul personal sau al problemelor de stat, faptul ca trebuie sa ne rezolvam problemele ar trebui sa fie un aspect de necontestat, chiar daca "furtuna perfecta" va fi numai un zvon sau doar o pala – doua de vant.

Ce fac insa politicienii?

Daca privim la SUA, modificarea nivelului de indatorare si pornirea a 84-a oara a tiparnitei de bani cand se ajunge la default si risca sa fie retrogradati de agentiile de rating, reprezinta nu o rezolvare ci o amanare a rezolvarii problemei pentru alta data sau pentru alte generatii. Ori datoria statelor creste in proportie geometrica in timp, un timp care nu mai are rabdare. Este ca si cum, in loc sa-mi rezolv problema cu cheltuielile mi-as ipoteca casa si as face imprumuturi si mai mari, fara sa ma gandesc la ce va fi cand banii se termina si ca risc sa-mi pierd si locuinta.

Ce face elita europeana? Ajuta Grecia sa treaca de un moment dificil impunandu-i rezolvarea unor probleme grave, fara ca italienii, spaniolii sau chiar germanii sa adopte aceste masuri dure, lasandu-le pentru dupa alegerile viitoare. De ce? Pentru ca singurul mod in care politicienii vad iesirea din criza datoriilor fara a-si afecta potentialul electoral este sa amane, in timp ce muta efortul platii facturilor crizei pe seama populatiei.

Un caz "semifericit" s-a intamplat in Romania unde guvernul Boc a luat cateva masuri in scopul reducerii cheltuielilor bugetare si pentru scaderea deficitului. Fara a arata o dispozitie extraordinara in rezolvarea pana la capat a cauzelor crizei, osciland in decizii, guvernul Boc ne-a trecut in cor de tipete anteniene si irealistice, printr-o perioada dificila. Insa asta nu este de ajuns pentru ceea ce va urma. Pe de o parte pentru ca rezolvarea problemelor tine de fiecare dintre noi si de marirea nivelului de inteligenta financiara si civica si, pe de alta parte, de impotenta financiara a politicienilor romani si de nivelul scazut de asteptare de la acestia.

Luati in calcul doar alegerile care vor urma, presiunea populiticienilor din ambele tabere politice fiind mare, precum si presiunea sociala a celor care erau cuplati ilegal la sursele de venit asistentiale ale guvernului si care se vad acum fara mijloacele facile de subzistenta si sunt trimisi la munca, si veti avea o imagine clara: politicienii sunt depasiti de o situatie cu care nu s-au mai intalnit.

Un exemplu graitor si care arata apetitul lor in a amana problemele sau a le ascunde sub pres este cel al candidatilor propusi pentru alegerile de maine din Maramures si Neamt. Florin Tataru, candidatul USL la Maramures care are in spate un trecut cu accente penale, in loc sa fie retras de USL din cursa electorala pentru a-l inlocui cu un candidat mai veridic: Ponta si Antonescu au ales sa-l scoata din fata televizoarelor si al confruntarilor electorale, ascunzandu-l pana dupa alegeri. Concomitent cu luarea privirii de pe candidat si aducerea in fata televizoarelor moguliene a vechii probleme a fraudei de catre purtatorul etichetei din 2009 "masina lor de fraudare a functionat mai bine decat a noastra". O miscare de toata jena la pretentiile lor de viitori conducatori de stat.

Daca asta mai merge sau nu la romanii secolului informatiei vom vedea dupa alegeri. Dar ca Victor Ponta alege o astfel de solutie arata imaturitate politica si prostie, una de care au dat dovada mai toti politicienii de pana acum si care i-a indepartat de electorat: lipsa vointei de a-si rezolva problemele, fie acestea financiare, politice, penale, morale sau de credibilitate.

Cum din partea politicienilor nu se intrevede nicio speranta, chiar si solutia propusa de presedintele Traian Basescu cu Statele Unite ale Europei (mai degraba Statele Socialiste Europene) care creeaza noi probleme fara a rezolva pe cele actuale, solutia, spuneam, tine de modul in care fiecare dintre noi ne vom pregati de furtuna. Daca aveti datorii platiti-le total sau partial. Protejati-va sursele de venit sau afacerile, incercand sa mariti valoarea de flux de numerar si nu pe cea de capital. Asta pentru ca multi dintre cei cu care discut zilnic asteapta revenirea preturilor din 2008 la imobile, ceea ce, dupa parerea mea este imposibil in urmatorii 5 ani.

Si, asa cum scrie Theophyle pe blogul Politeia, preluand din spusele lui Adam Michnik,

este timpul sa se abandoneze tactica micilor pasi. Liderii europeni par de fiecare data surprinsi de evolutia crizei, care a inghiţit Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si curand – cine stie – Italia. Se afla intre ciocan si nicovala, intre problemele propriilor tari si cele ale Europei, intre starea de spirit a alegatorilor – carora le-au promis multe – si cea a pietelor financiare.UE sufera de un deficit democratic si de o lipsa de lideri remarcabili. Vremurile sunt dure. As prefera sa fim guvernati de oameni seriosi mai degraba decat de celebritati.”

Sursa