Se spune ca "pentru a iesi din cutie, trebuie mai intai sa vezi cutia". In acest sens, crearea unui spatiu deschis privind proiectul "Romania 9" trebuie sa ia in calcul acele derapaje care elimina din ochii celor care pot decide pe marginea acestui subiect, periclitand astfel rezultatul demersului sau caderea in derizoriu.

Ce s-a realizat

La ora si la data la care scriu acest articol, 172 persoane au aderat pe Facebook la aceasta cauza. Cei mai multi din Republica Moldova, cei mai multi tineri. Este si normal daca luam in calcul tiparul utilizatorului de Facebook. Cum alta cale de promovare nu am gasit, ma multumesc si asa si raman dator.

Cutia

Romania de astazi arata cam asa: 41 de judete cu baroni locali, structuri birocratice, unele din ele cuprinzand functii care se lasa mostenire in familii. Locuri pe unde trec decizii importante doar daca "mie ce-mi iese" are un raspuns pozitiv. Birocratie care da unor precum Dragnea sau Frunzaverde (ca sa ma refer la ambele forte aflate in opozitie sau la putere) pozitii strategice in partidele din care fac parte, din cauza numarului de alegatori pe care il aduc in partid, iar pe de alta de forta banilor (presupusi liciti) pa care i-au adunat pana acum si care-i pot pune la dispozitia partidului pentru putere.

O Romanie care face din cetatean un simplu cotizant prin taxe si impozite sufocante ca procent din venituri, cu un SISTEM pe care nu se poate baza si care nu il apara, cu perspective sumbre, neimplicat, dezradacinat, saracit. Il citez pe Mircea Cartarescu :

Bucurestiul pare locuit de oameni bolnavi, care-si duc suferintele pe picioare. E socant cat de lipsite de culoare sunt fetele celor mai multi insi pe care-i vezi prin oras, ce expresii teribil de triste pot avea ochii lor, cat de diforme le sunt trupurile. Oameni chinuiti, extenuati, hingheriti dintr-un loc in altul, hraniti prost, dormiti neindestulator.

Ramanerea in aceasta cutie este evident ca nu este un avantaj pentru omul mediu si, pe termen lung, nu va fi nici macar pentru cei care cred ca au acum de castigat din perpetuarea acestei stari. Si atunci de ce nu se schimba nimic?

Derizoriu

Multitudinea de aspecte pe care proiectul Romania 9 il presupune (administratie, justitie, politic, unirea cu R. Moldova, absorbtia de fonduri europene, etc) sunt fie atacate prin punerea in piezis a oponentilor, fie prin aducerea in prim-plan a unor aspecte colaterale, urmand amplificarea lor pentru a abandona totul.

Dincolo de toate acestea ar trebui sa stea vointa noastra de a iesi din cutie si din griul sordid pe care ni l-am creat singuri. Daca aceasta ar fi suficient de puternica, realizarea oricarui proiect, fie ca este acesta fie un altul care sa mearga pe aceeasi linie, ar fi sortit succesului, aprioric.

Cum sa reactionezi cand cineva se declara impotriva doar pentru ca vrea "liniste" si este impotriva subiectului pentru ca unirea cu Republica Moldova ar aduce Romaniei mai multe probleme decat beneficii pentru ca si asa "Romanii sunt vazuti rau in Europa". Dar cand UDMR-ul, cel legat ombilical etnic si nu ideologic de o parte din Romania, alaturi de reprezentanti ai Ungariei, ameninta Bucurestiul cu diverse atacuri legate de "harta etnica"? Un Bucuresti care si-a rezolvat de mult problema minoritatilor etnice si este un exemplu in acest sens.

Sau cand, pe modelul Romaniei cu raioane si regiuni a anilor dictaturii staliniste, USL-ul vrea o reorganizare introducand o noua suprastructura, peste cea existenta, marind numarul de bugetari, precum si efortul sustinerii acestui sistem de la bugetul de stat.

Concluzie

Romania 9 are mari sanse sa devina realitate daca:

– urmarim cine sunt oponentii sai si pe cine reprezinta (interese personale, antinationale, de clan, politice);

– va exista o focalizare pe etape si obiective concomitent cu presiunea pe care o miscare "grace root" "grassroots" o poate pune;

– va fi suficient de bine explicat de cei care se doresc a se pune in slujba proiectului in special prin intelegerea de catre cei mai multi a avantajelor personale care decurg din beneficiile nationale;

– fara a tine cu dintii de impartirea exacta a zonelor in forma actuala, insa cu pastrarea similaritatilor cu ceea ce dorim sa "adaugam" prin unire, reorganizarea administrativa trebuie nu fie neaparat "istorica sau regionala", pentru a nu crea structuri pentru fiecare identitate ). Citesc cum unii spun ca intre Galati si Constanta sunt rivalitati sau, intreba cineva, "Cum sa ma numesc eu locuitor al orasului Tulcea, moldovean de sud?" Da, poate fi important daca scoatem din context obiectivul urmarit. Altfel omul, daca discutam de ultimul caz, va ramane un tulcean cu identitate necunoscuta, sarac, obosit, nervos si singur, cam cum ii descria mai sus Mircea Cartarescu pe bucuresteni.

 

Pentru a adera acestei cauze, da click aici.