Romania trasaDincolo de gandurile pesimiste care va atrag din cauza titlului (Romania trasa "de par", impinsa "in prapastie", etc.) exista doua adevaruri in jurul carora am sa construiesc acest articol:

1. orice tara, orice populatie are un caracter dinamic si, indubitabil, suntem dinamici chiar daca stim sau nu in ce directie mergem;

2. William James spunea ca "generatia mea a invatat ca-si poate schimba destinul schimbandu-si modul de a gandi".

Menirea cetatenilor unui stat este acela de a trai in libertate si in bunastare, de a-si apara aceasta stare si a o lasa mostenire generatiilor viitoare. Ea nu este o obligatie a statului, chiar daca articole din Constitutie duc cu mintea catre asa ceva. E ca la trecera de pietoni: "zebra" este doar un mod legal de a trece strada si nu un drept al pietonilor. Nimeni nu a primit de la parinti mostenire 2 metri patrati de trecere de pietoni in vreun oras din Romania.

Asadar obligatia noastra este de a trai in libertate si in bunastare si sa dam mostenire copiilor si nepotilor nostri aceste stari. Doar ca zilnic exista factori prin care, individual sau la nivel national, suntem atacati: ne sunt atacate libertatile (de a vorbi, de a munci, de a circula, etc) si starea de bunastare prin atacuri asupra sanatatii, a valorilor nationale, asupra culturii, educatiei, a veniturilor acumulate sau pe cale de a fi obtinute, etc. De aceea exista un pret al mentinerii libertatii si al bunastarii unui popor pe care fiecare dintre noi trebuie sa-l platim.

Care este pretul?

O intrebare care, o data pusa, atrage cel putin jumatate din raspuns:

1. Este necasar sa stim in ce directie mergem ca individ si ca natiune. Proiectia noastra in timp (intrebarea aia idioata gen "cum te vezi peste 5 ani?" capata astfel sens dupa ce ne-am intrebat degeaba pana acum "ce-ai facut in ultimii 5 ani?") devine importanta pentru a sti unde dorim sa ajungem. Iar acest pas este obligatoriu pentru ca vom trage noi de noi sa ajungem acolo si nu vom fi impinsi de altii sa ajungem acolo unde doresc ei. Identificati prin EI fie moguli, lobbysti, corporatii, grupuri gen Bilderberg, fie UE, UERSS, Rusia, SUA sau alte entitati cu interese mai mult sau mai putin benefice natiunii romane. Este si motivul pentru care cei mai multi politicieni au o imagine "sifonata" ca sa nu folosesc termeni mai duri, pentru ca nu au stiut unde doresc sa duca o natiune la inceput de secol XXI si imaginea a ceea ce suntem acum nu prea ne place.

2. Va trebui sa identificam "agresorii" libertatii si bunastarii noastre. Fie ei corporatii care produc o inflatie care ne ataca venitul lunar, fie ca este statul care ne supraimpoziteaza, fie ca este patronul care ne impune ce sa spunem la TV si ce nu, fie ca este UE care interzice sa comandam suplimente nutritionale fara reteta datorita aberatiilor din Codex Alimentarius, fie ca un Adrian Severin ataca imaginea, si asa sifonata, a Romaniei in lume, fie ca ni se introduc niste nonvalori de genul Iri si Moni in casele noastre si in mintea copiilor nostri si exemplele pot continua, trebuie sa stim cine sunt si ce fac. O data identificate va fi usor sa actionam impotriva lor fie cu lipsa de atentie fie mai agresiv, in functie de gravitatea fiecaruia. In caz contrar nu vom observa decat atunci cand efectele s-au produs, ceea ce poate fi foarte greu.

3. Este bine sa ne constituim in grupuri de actiune, sa militam, sa sprijinim, fiecare dupa puterile noastre. Spunea cineva ca "este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic ca raul sa se produca". Chiar si un simplu boicot impotriva firmei care isi face publicitate la o latrina TV care-mi intoxica casa cu manipulari ordinare gen "lesinul in direct" poate avea efecte benefice. Se poate sa va inscrieti in asociatii gen "ARSIT" care militeaza pentru reforma sistemului national de taxe si impozite sau sa le sustineti demersurile prin a-i face cunoscuti sau a le da forta. Alaturi de informare, unirea eforturilor fiecaruia dintre noi poate apara libertatea si bunastarea natiunii. Cine nu crede poate lua exemple de la celelalte natiuni unde democratia functioneaza.

4. Schimbarea modului de a gandi al fiecaruia devine din ce in ce mai mult obligatorie. Vaicareala generala cu "rROMANICA este … (si aici urmeza epitete dintre cele mai colorate)" ar trebui schimbata prin a vedea ceea ce este bun si trebuie pastrat si a incepe, chiar de azi, sa schimbam ceea ce am murdarit, am uratit chiar daca nu noi personal. Am sa dau exemplul pensionarului de la bloc care-si amenaja bucata de teren din fata blocului an de an fara ca cineva sa bage de seama. Se obisnuisera cu a gasi acolo un loc curat, plin de flori, amenajat. Dupa moartea lui, in fata blocului au aparut buruienile, gunoiul, uscaturile. Abia atunci i-au apreciat munca si l-au regretat. Iar intr-o zi, cand nu s-a mai putut si locul a inceput sa puta, s-au adunat si, pentru ca nu aveau timp, au platit pe cineva care sa faca ceea ce pensionarul facea in mod gratuit fara ca nimeni sa aprecieze.

Eu unul prefer o Romanie trasa de o locomotiva de lideri romani, nationalisti, potentati, exemple de oameni asa cum oamenii sunt ei definiti ca fiinte rationale si imaginea lui Dumnezeu pe pamant. Cum, cu unele mici exceptii, nu le gasesc in clasa politica actuala sau cea in formare, cautarea trebuie facuta in alta parte. Stiu ca liderii exista dar s-a pus atata mizerie pe ochii nostri si ai lor incat ne-am pierdut speranta, crezand ca Romania nu mai poate fi decat impinsa de la spate prin legi care sa "educe" un popor privit ca plin de tare de comportament. E randul si datoria lor ca acum, cand inca nu e prea tarziu, sa-si accepte responsabilitatea conducerii, dar si a noastra de a porni curatenia din noi si din jurul nostru. Mai ales ca asteptam sarbatorile pascale, moment de curatenie trupeasca si sufleteasca, pentru a reinvia.