Dupa 1989, PCR a avut suficienta rezerva de cadre cat sa imbrace 4-5 partide cu influenta politica, pana prin anii 2010. Desi Vadim a mai umblat la vedete precum Irina Loghin sau Ion Dolanescu pentru a atrage votanti, PSD, PNL, PDL si UDMR, chiar si PNTCD au reusit, cu ce le-a furnizat PCR, sa duca la bun sfarsit doua proiecte de tara: integrarea UE si includerea in NATO.

Din 2010 lucrurile s-au schimbat: TSD-ul lui Nastase nu a produs decat anomalii politice gen Ponta, Sova, Negoita sau Rizea. Asa ca partidul a imprumutat fie de pe la alte partide (PDL – Dragnea si Valcov) incurajand prostitutia politica, fie de pe la trustul lui Voiculescu (Gabriela Firea), cadre cu care sa acopere deficitul de personal.

Au mai completat cu rude si cu indivizi dubiosi atrasi de imbogatirea usoara, dar atat PSD, cat si alte partide sunt nevoite din ce in ce mai mult sa improvizeze: Ristache de la Antene pus sa dea mana cu Macron. Sau Mugur Mihaescu pus consilier la Primaria Capitalei. Sunt semne de coborare accentuata a nivelului de competenta pe care cadrele din partid il au in acest moment.

Adaugand si ritmul cu care unii „veterani” au infundat sau risca sa infunde puscaria, in cativa ani vom fi nevoiti sa alegem intre tot felul de nulitati publice. Este suficient sa vedeti cum arata, cum vorbesc sau cum gandesc ministrul educatiei, premierul Romaniei ori primarul general al capitalei si veti intelege in ce directie ne indreptam.

Singura „formatiune” care a putut prezenta public o garnitura de calitate au fost tehnocratii. Pe unii ii gasim in USR, pe altii in platforma civica a lui Ciolos. Desi nici ei nu si-au crescut rezerva de cadre – nu au avut cand si nici nu au inca constiinta unei forte politice – , beneficiaza de un nivel de competenta ce poate suplini cu succes esaloanele penalilor: pot forma usor un guvern, parlamentul, pot asigura conducerea de instititii publice si, cu ceva efort, poate si administratia locala.

Cand vor termina de alcatuit si de prezentat public garnitura cu care poate prelua puterea politica, probabil ca romanii nu vor mai putea spune ca nu au ce sa aleaga: buna credinta vs. rea credinta, competenta vs. incompetenta.
Si, in functie de rezultat vom sti si noi daca chiar suntem o natie de hoti sau un popor de oameni responsabili care ne-am trezit in sfarsit ca avem in proprietate o tara fata de care trebuie sa fim si sa ne comportam responsabil.