Mi-am imaginat o discutie intre mine si, sa spunem, cineva pe care il intalnesc aleator si care, in urma unor discutii, se plange ca nu poate iesi din transea pe care si-a facut-o singur, de la serviciu si pana acasa, in cei 10 ani de slujba bine platita sau nu, dar constient ca vrea sa faca o schimbare.

– O scoala de proprietari de afaceri?

– Da, ai auzit bine.

– De ce imi vorbesti despre ea?

– Pentru ca ea exista si este accesibila tuturor. Hai sa ne imaginam ca exista un loc unde primesti informatii de la persoane libere din punct de vedere financiar. Adica de la proprietari de afacere, nu de la profesori – fie ei si universitari doctori docenti emeriti, – tot din cadranul angajatilor sunt.

– Ce se preda?

– Despre afaceri. Adica ai acces la o scoala de afaceri si o mica afacere pe care sa o administrezi: ca o franciza: primesti toate informatiile, evident contra cost, primesti consultanta, de data asta gratuit, primesti niste produse pe care sa le folosesti si pe care sa le misti pentru a realiza un cash flow. Si esti platit. Nelimitat, in functie de activele pe care le produci. Suna bine, nu?

– Exista ea in Romania?

– Da! Este langa tine: poate ati auzit de ea, iar daca nu esti inca elev al acelei scoli, ori nu ai auzit de ea, ori nu ai cautat-o, ori ai vazut-o si ai judecat-o gresit.

– De ce o scoala de afaceri? Bill Gates, Donald Trump, Tiriac … nu au urmat o scoala de afaceri. Eu de ce as face-o?

– Pentru ca sunt doua cai de a invata in viata: din incercare si eroare – doare si costa timp si bani-, si din experienta altora. Tu decizi care cale doresti sa o urmezi. Un alt motiv este acela ca se ofera un mediu de afaceri in care sa functionezi: cei mai multi dintre angajati sunt saraci pentru ca iau sfaturi din acelasi cadran finaciar cu ei. Si nu in ultimul rand, pentru ca aceasta scoala, in comparatie cu altele, ofera un mediu selectiv de crestere si dezvoltare personala. Adica nu toata lumea va urma cursurile acestei scoli: sunt canale selective de autoeliminare din scoala, precum si canale de pregatire personala. Pentru ca scoala foloseste afacerea pusa la dispozitie pentru a dezvolta oamenii si nu foloseste oamenii pentru a dezvolta afacerea.

– Hai ca m-ai facut curios, cand ma pot inscrie?

– Oricand. Totul este o decizie pe care trebuie sa ti-o asumi si sa o respecti. Restul tine de cat de serios esti fata de decizia luata si fata de tine. Exista o vorba care spune ca oamenii de succes iau decizii repede si renunta greu, fata de cei care nu au succes care iau decizii greu si renunta usor. Restul este viitor sau trecut, in functie de alegerea fiecaruia. Este un tren care soseste si pleaca in gara fiecaruia. Intrebarea este daca esti in el sau ramai in gara.

– Costa?

– …

Respect,

Andrei.