Dupa epopeea bordurilor, a semnelor de circulatie in exces si a palmierilor, Timisoara este insemantata zilele acestea cu sute de semafoare cu si fara rost.

Ieri am postat pe facebook o imagine cu pozitionarea mai multor semafoare la intersectia strazilor Johann Preyer si Crizantemelor. Pentru a explica mai usor situatia ipotetica, aceea prin care semnalam ca un semafor pe sens ar putea fi pe rosu si urmatorul pe verde (altfel nu vad rostul celui de-al doilea, daca ar fi sincronizate) am creat o imagine folosind un program gratuit de editare foto.

La cateva minute, TION a preluat imaginea si a scris un text ca si cum semafoarele erau in functiune. Gresit, semafoarele nu functionau, eu doar intreband: „La intersectia cu o strada cu linie de tramvai (cu acces interzis pentru auto, cu exceptia riveranilor), ai primul semafor verde, apoi, la 5-6 metri, este un altul care arata rosu. Bunul simt zice sa astepti la verde, desi nu intelegi de ce al doilea este rosu, dar sa zicem ca este pentru pietonii care au de trecut o strada de 5-6 metri!!!??? Pai nu este asa, ca de-aia ai semaforul al doilea mic la nivelul ochilor: autoritatile se asteapta sa stationezi pe linia de tramvai.”

Ce s-a intamplat dupa aceea? Comentarii ca este un photoshop prost facut sau ca este un fake al celor de la TION. Mai tarziu, autorul a postat un update cum ca eu as fi „recunoscut” ca era o imagine prelucrata.

Intai ca nu mi s-a cerut acordul preluarii imaginii pe TION si comentariul postat acolo era altul. Care era sensul postarii mele? Daca era sau nu modificata imaginea sau absurdul situatiei in sine? Nu pot sa banuiesc ca cineva si-ar fi imaginat ca si sagetile erau din natura. 🙂

Evident ca la orice greseala sau abuz sesizate in urbe, in an electoral, senzatia este ca se ataca primarul in functie. Daca mai si candideaza pentru un nou mandat, atunci eticheta „ANTIROBU” iti este lipita de frunta, urmata probabil de o alta de PSD-ist sau PMP-ist. Nu, dragilor, indiferent cine este in functie, semnalarea aberatiilor, exceselor sau disfunctiunilor din oras trebuie sa fie subiecte de scris, indiferent de cine este primar sau ce partid detine majoritatea in Consiliul Local.

Este o forma de civism si nu de anti-ceva sau anti-cineva. Pentru ca acestea produc efecte financiare sau pot afecta vieti omenesti, mai ales cand vorbim de elemente de mobilier care sunt in strada si reglementeaza circulatia rutiera.