Ideea mi-a venit dupa ce am vazut un clip realizat de echipa lui Andy Szekely. Pentru ca situatiile pe care le-am creat mai jos tin de credinta in limite si intalnirea cu acestea.

Situatia 1.

Vii acasa, de la servicu, cu masina. Esti singur. Ai in fata o intersectie semaforizata si, in loc de unul, ai doua semafoare, ca in imagine: de care tii cont? E o oportunitate de a trece pe verde pentru tine sau o restrictie de "rosu"?  Le iei in condiderare pe amandoua? Ce faci? Te asiguri si mergi, justificat,  mai departe, desi stii ca unul este rosu si incalci o regula de circulatie? Da sau nu?

Dar daca cel din fata ta se gandeste mai mult la rosu si nu pleaca, desi intersectia este libera? Il claxonezi? Injuri? Te dai jos si-l convingi sa plece? Dar daca el iti arata cu degetul ca semaforul arata rosu?

Situatia 2.

La fel, te indrepti spre casa. Intersectie, acum ai doar un singur semafor, rosu. Culoarea insa, nu se mai schimba.

Sub el, semnul de "claxonatul interzis". In fata ai o masina oprita la semafor si, in intersectie, un echipaj de politie. E tot rosu! Nimeni nu dirijeaza traficul, politaii stau la o sueta, dar pot sa te vada. Nimic nu se schimba. Iti este foame, sete, trebuie sa fii la ora fixata acasa, pentru ca este important. Te uiti la semafor, iar el se incapataneaza si arata tot rosu. Sa zicem ca ai promis ceva si nu sufera amanare. Ce faci?

Stiu, situatia este absurda si, totusi, posibila: sa zicem un defect de soft sau un scurt circuit. Ce faci? Incalci regulile? De ce?

Se poate presupune ca, respectand regula Pareto, 80% din noi incalcam regula. Trecem peste norme si fortam limitele. Pentru ca stim ce vrem si suntem nelimitati, desi credinta in limite naste oameni limitati.

20 % din noi se presupune ca nu vom incalca regula din teama consecintelor: amenda, imaginea proprie, mimetism.

Tu, ce ai face?