Ponta AntonescuDe peste doi ani sunt cititor fidel al blogului Politeia. Theophyle, un om de o incredibila pregatire si cu un demers asumat de la care nu face rabat, a atras o multime de oameni care au ceva de spus. De formatie medic si istoric, in postarile sale gasesti fraze bine alese, bine gandite si care patrund pe cel care trebuie sa le priceapa. Pentru politicieni, blogul sau este un indreptar de actiune si de gandire, o busola in aceste vremuri tulburi. Pentru electorat este o modalitate de a discerne corect la urne si de a intelege puterea pe care democratia a pus-o in mainile fiecaruia. Dar mai ales, pentru cetateanul care ar trebui sa fim cu toti, este un indreptar de logica sociala, de cultura politica, de sens istoric si de ridicare din negura in care am fost tarati si ne-am complacut pana acum.

Aduc aminte de Theophyle, autorul blogului Politeia, pentru ca de cand il citesc nu a facut nicio predictie pana acum: a constatat ce se intampla cu ochiul istoricului, al cetateanului cu experienta democratiei americane in spate, sugerand, cel mult, modalitati de actiune acolo unde a fost cazul. Pana ieri cand, citind unul din articolele sale am gasit urmatoarea fraza:

Traim intr-o criza care a devenit acuta. Cei care nu vad sunt orbi;  un singur lucru pot sa le spun  celor care ma citesc – sa va fie frica pentru ca astia vor arde campurile si vor otravi fantanile pentru a ajunge la guvernare.

Cine sunt "astia"? Evident ca se refera la opozitia unita sub sigla USL. Daca cititi articolul veti intelege, mai ales ca Theophyle nu este panicard sau un om cu aplecari apocaliptice. Exista insa semne care ii dau dreptate, iar pe unele le voi enumera mai jos:

– calcarea in picioare a doctrinelor politice prin aliante dreapta-stanga;

– unirea (asocierea) cu infractori, securisti sau partide de buzunar pana la disparitia identitatii politice;

– calcarea peste valori recunoscute (aici nu pot sa nu remarc o expresie a lui Crin Antonescu: "Obligatia mea nu e aceea de a nu-l dezamagi pe Neagu Djuvara". Atunci pe cine are obligatia sa nu dezamageasca dl. Antonescu? Faptele m-ar inclina sa cred ca pe dl. Voiculescu sau dl. Iliescu, in masura in care acestia mai pot avea, civic vorbind, calitatea de "domni");

– manipularea crasa si tendinta de a crede ca se adreseaza unor mase electorale needucate si usor de manevrat;

– evidenta faptelor, decojite de vorbele gaunoase si fara substanta: Ponta sau Antonescu nu au facut, pana acum, nimic semnificativ, fie ca ne referim la proiecte politice de succes, la initiative care sa sprijine demersurile de progres ale Romaniei, …  Ba dimpotriva! Sa incasezi lunar un salariu fara a trece pe la locul de munca, fiind mai absent decat unul care lipseste pe motiv de arest preventiv? Sa nu fi avut niciodata o afacere dar sa spui ca ii intelegi pe patroni si esti de dreapta? Ce fel de lider este acesta?

In plus adaug o argumentatie care incepe sa prinda la un anumit tip de persoane credule de genul: "Ponta si Antonescu se comporta acum asa pentru a ne scapa de Boc si Basescu. Dupa aceea vor fi altfel de oameni, o sa vedeti" si care este, din punctul meu de vedere, pe langa o scuza jalnica, un nou demers de a aduce vorbele in fata faptelor? Pentru ca, asa cum spunea cineva, omul se verifica nu la bine, ci in situatii de criza. Iar pentru cei care au uitat, amintiti-va crizele politice cu efecte in sfera economica, in care opozitia de acum a adus Romania fie prin suspendarea ilegala a presedintelui Traian Basescu, fie prin caderea guvernului, actiuni care au avut efecte intr-o perioada in care tara avea nevoie de stabilitate interna.

Si mai mult decat orice, lipsa unui proiect ferm care sa dea o perspectiva de actiune si o viziune a ceea ce doresc sa faca daca ajung la putere, in afara de a se razbuna pe un electorat probasescian sau pe Basescu, Boc si PDL, lasa loc acestor temeri si suspiciuni.

A nu se intelege ca cei de la putere sunt mai altfel, PDL demonstrand de curand ca sunt doar un PSD spalat, pe ici pe colo, de forta unui lider in persoana lui Traian Basescu. Lider care, cu toate greselile sale, si-a asumat rolul de a trage dupa el o clasa inerta si retrograda pe calea progresului national, cu efecte care pot fi ireversibile, cu conditia ca miscarea condusa de Ponta si Antonescu sa nu ne duca iar pe sensul interzis.

Foto: Maestrul Baricada