Motto: "Celor ce sunt handicapati financiar le place sa-i gaseasca pe altii vinovati".

Tatal bogat in cartea lui Robert Kiyosaki "Cadranul Banilor"

 

semnCineva spunea ca, "daca faci ce face toata lumea vei avea ce are toata lumea." Altfel spus, mergand cu valul, facand ce fac toti, vei ajunge in punctul in care te duce valul avand, fiind, facand ce are, ce este sau ce face oricine din valul cu care mergi acum.

 

In sens invers, daca nu mergi cu valul, vei ajunge nu acolo unde te duce valul ci acolo unde vrei tu sa mergi, acolo unde te duce visul, dorinta, imaginatia, credinta, Legea Atractiei, …

 

1. Statul are grija …

 

Statul, fie el roman sau american, nu face altceva decat sa ia de la cei multi si sa dea la cei putini. Fie ca o face in numele comunismului, al capitalismului, a egalitatii de sanse, a echitatii sociale, a depasirii crizei, din motive electorale, … el o face. Iata cateva exemple:

… In SUA, Legea Reformei Taxelor din 1986 i-a scos efectiv, ca investitori, pe angajati si liberi profesionisti de pe piata proprietatilor imobiliare si i-a impins spre ceea ce se cheama  "active doar pe hartie" – actiuni si fonduri mutuale. O data cu inceputul restructurarilor, milioane de oameni au resimtit nesiguranta nu doar a slujbelor pe care le au, ci si a anilor de pensie, intrucat bunastarea lor financiara viitoare se baza pe active care le apartineau doar in teorie, active supuse urcusurilor si coborasurilor pietii.

Sursa

Acelasi lucru se petrece si in Romania acolo unde, infiintarea Fondului Proprietatea face cam acelasi lucru daca ne gandim la venituri si la impozitarea lor.

În Romania, restitutio in integrum a avut parte, in general, de o presa nefavorabila. De remarcat instituirea Fondului Proprietatea, in urma Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Prin acest fond se urmareşte restituirea unora dintre proprietatile confiscate de statul comunist la valoarea lor de piaţă. … Noii actionari vor suporta riscuri, sau se vor bucura de beneficii, asociate unor activitati economice, diferite de cele ce insotesc bunurile ce le-au fost preluate de statul comunist, ceea ce va duce fie la absenta restitutiei, fie la venituri nemeritate.

Sursa

Daca aparent statul ia impozite de la cei multi pentru a se sustine, veniturile impozitate excesiv a celor care il produc, nu numai ca incurajeaza nemunca, dar va proteja pe cei care detin lichiditatile sau activele in sine: proprietarii de banci, de fonduri, corporatiile. In acest timp cei mai multi sunt supusi fluctuatiilor pietei sau a bursei, dar si a conditiilor economice.

 

Pentru ca statul isi va face legile nu pe particularitati ci pe statistici si urmarirea mersului grosului societatii, sensul invers iti va asigura iesirea din zona urmarita, impozitata, legiferata.

 

2. … ca cineva sa-ti ia proprietatea …

 

80% dintre noi cautam banii. Atat de mult ni-i dorim incat, daca cineva va veni si va va oferi o masina de facut bani veti refuza oferta. Nici macar nu o s-o vedeti, invatati cu aceasta cautare zilnica a banilor. Astfel, vanzarea proprietatilor la preturi de nimic pentru ca banca isi cere ratele, stomacul cere mancare iar copiii vor bani de excursie, devine o decizie logica si acceptata de cei mai multi dintre noi. Iar cineva va va cumpara casa, apartamentul sau terenul la pretul oferit si nu cel cerut de dvs. pentru ca, nu-i asa?, el are banii pe care vi-i doriti.

 

Mihai Tanasescu spunea ca recesiunea se va incheia anul acesta dar criza va mai dura. Care este diferenta?

Recesiunea este forma severa de criza economica. Declin general al nivelului activitatii economice si al cresterii economice, caracterizat prin somaj, devalorizare, inflatie, scadere a nivelului de trai. Biroul National de Cercetare Economica din SUA (NBER) defineste recesiunea ca un declin semnificativ al activitatii economice in intreaga societate, ce dureaza mai mult de cateva luni, declin vizibil prin scaderea produsului intern brut (PIB), a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul (en detail) si cu ridicata (en gros, angro).

Sursa

Criza economica este o situatie in care economia unei tari trece brusc printr-o scadere a fortei sale, scadere adusa de regula de o criza financiara. O economie ce trece printr-o criza economica va experimenta aproape sigur o scadere a PIB (Produs Intern Brut), o evaporare a lichiditatilor si o crestere / scadere a preturilor din cauza unei inflatii / deflatii. Crizele economice pot lua forma unei stagflatii, unei recesiuni sau unei depresii economice, si uneori poate duce la colaps economic.

Sursa

 

Diferenta consta in principal prin raportul dintre cele doua: Recesiunea este un efect al crizei PRODUSA PRIN EVAPORAREA LICHIDITATILOR DIN PIATA. In acest context, citind inca o data definitiile de mai sus, criza este produsa de cei care au lichiditatile, prin blocarea lor si evaporarea din piata, in scopul indatorarii celor ce raman fara lichiditati si preluarea proprietatilor acestora.

Deci in 2010 se va inregistra o crestere a PIB dar criza nu se va sfarsi decat atunci cand proprietatile vor trece de la cei care inca le mai au la cei care au declansat criza si inca si le doresc.

Iata si cateva semnale:

  • Un fond britanic a cumparat actiuni la Banca Transilvania de peste 100.000 euro
  • Inca un fond de investitii regional, focusat pe Romania
  • Romania a avansat pe locul 2 in lume dupa numarul de retaileri nou intrati pe piata
  • NEPI cumpara Iris Shopping Center Pitesti pentru 20,94 mil. euro
  • Bancile vand la licitatie din ce in ce mai multe imobile

 

start3. … daca nu iesi din turma.

 

Poate ai inteles acum ce ti se intampla. Fara sa am pretentia ca dau lectii altcuiva, am inteles cu ceva ani in urma ca e mai bine sa invat din experienta altora decat sa invat din ceea ce mi se intampla pentru ca a doua varianta doare si costa.

 

Trecand peste asta, daca chiar vrei sa faci un pas lateral si sa iesi din turma, iata cateva sugestii:

– urmareste unde merg cei mai multi: vor siguranta unui loc de munca si o pensie la batranete, vor bani in locul masinilor de facut bani, etc.;

– citeste carti care abordeaza inteligenta financiara;

– fa-ti un bilant contabil si verifica raportul dintre venituri si cheltuieli;

– cumpara o firma si fa-o mare urmarind castigul de lunga durata;

– ia-ti un mentor care are ceea ce vrei tu sa ai si care a iesit din turma;

– inceteaza sa te mai plangi si incepe sa inlocuiesti gandirea negativa cu cea pozitiva;

– nu mai cauta vinovati ci cauta solutii…

Si nu in ultimul rand, cauta problemele si pregateste-te sa fii dezamagit pentru ca vei invata cel mai mult din ele si, mai ales, cei mai multi nu-si doresc probleme, vor scurtaturile, fug de esec si nu vor sa fie dezamagiti. Acolo merge turma. Tu catre ce te indrepti?