Motto: ""Sunt inacceptabile speculatiile salbatice de astazi realizate impotriva Greciei sau a altei tari in viitor. Cred ca Franta si Germania sunt complet de acord in privinta acestui subiect si a faptului ca trebuie sa prevenim un asemenea comportament speculativ extrem""

Francois Fillon, primul ministru francez

 

sovOricine analizeaza etapele crizelor din trecut, incepand cu Marea Criza din 1929, apoi criza japoneza din anii 1988-1989 sau criza asiatica, poate observa doua lucruri: revenirea dupa criza a fost un proces de lunga durata si ca finalul crizei a coincis cu preluarea averilor de la cei loviti de criza la cei care au avut capitalul de a cumpara proprietatile subevaluate.

 

Daca despre crestere inca nu poate fi vorba, etapa care se apropie este preluarea averilor. Desi unii dintre "specialistii" autohtoni afirma acum ca inca trebuie sa fim atenti ca vine un Bull Trap, miscarile din piata internationala sau europeana, precum si semnalele interne ne ajuta sa ne plasam corect in raport cu criza actuala. Ce trebuie sa avem in vedere este reactia fata de "Hedge funds" in zona euro, cresterea ritmurilor de executare silita si incercarile de a introduce in piata din Romania a unui capital mai mult sau mai putin legal.

 

1. Hedge Funds

Denumirea este atribuita fondurilor speculative, adica acele fonduri care produc un venit mai mare decat fondurile mutuale, fiind deschise unui numar limitat de investitori. Acestea sunt tocmai acele fonduri care au determinat picajul din 1992 a lirei engleze din sistemul monedei europene. Si cum memoria colectiva este scurta, 80% din Hedge funds din Europa au sediul in Marea Britanie. Dar platesc taxe ce reprezinta o importanta sursa de venit la bugetul regatului unit, regat lovit mai nou de o acuza de trafic de influenta si mita la adresa lui Sarrah Ferguson.

 

Londra mai uita si ca, in aprilie 2010, se alatura autoritatilor si aproba anchete precum cele ale FSA din SUA, promitand sa analizeze Goldman Sachs pentru actiunile speculative sesizate de SEC. Ramane doar apararea incasarilor din taxe si impozite la buget, altfel nu se explica pozitia Marii Britanii:

 

Uniunea Europeana ataca tot mai puternic problema hedge fund-urilor, acuzate ca au exacerbat caderea euro si criza economica a unor state precum Grecia. În acest sens, ministri de Finante ai Uniunii au aprobat un proiect legislativ care va face viata mai grea pentru investitori si pentru fondurile speculative. Legea va aduce transparenta pietei prea opace a hedge fund-urilor, va impune restrictii pentru bonusuri si va limita tranzactiile pe titluri cu venit fix.

Britanicii si analistii au atras atentia ca masura va fi daunatoare pentru investitori si ar putea determina multe grupuri financiare sa plece din Europa. (…) În replica oficialii germani au precizat ca Uniunea este o comunitate si se mai iau din cand in cand si decizii in defavoarea unui stat.

Sursa

 

Pe acest tablou de viitoare restrictii in zona, aceste fonduri, dupa ce au atacat puternic euro, cauta zone mai putin restrictive unde sa produca profit maxim, fara a aduce servicii sau avantaje pietelor pe care se decid sa activeze. Si cum toate valorile imobiliare si afacerile au suferit din cauza crizei, oportunitati exista si vor fi speculate.

 

2. Romanii si executarile silite

Buletiniada din anii 2006-2008 se razbuna pe cei care, atrasi de usurinta cu care obtineau credite si a banului usor de castigat, au garantat cu imobile iar acum nu-si pot permite sa plateasca ratele. Tot mai multe surse de informare atrag atentia asupra maririi numarului de restantieri, a valorii restantelor cat si a executarilor silite. Trecand peste justetea sau injustetea pe care se poate specula (depinde de ce parte suntem), trebuiesc amintite cateva aspecte:

– neaprobarea Legii falimentului personal care a aparat bancile de pierderi pe care ar fi trebuit sa le ia in calcul inainte de 2008, trecand tot riscul pe seama clientilor bancari;

– neimplicarea guvernului in eliminarea comisionului de rambursare anticipata, ceea ce nu a permis refinantarea creditelor, poate tocmai pentru a se ajunge la executarea silita;

– lipsa capitalului in piata care ar fi permis adjudecarea imobilelor scoase la licitatie, astfel ca doar un procent foarte mic de imobile scoase la vanzare au si fost achizitionate de la banci.

 

Acest cadru economic si legislativ a creat o oportunitate majora pentru speculatorii care stiu sa profite. Adica acele "hedge funds" de care am discutat mai sus, dar si a speculatorilor autohtoni care, avand banii in conturile din strainatate, cauta solutii de a-i aduce LEGAL in tara.

 

3. Banii din strainatate

dinuLa inceputul lunii, Dinu Patriciu iesea pe posturile de televiziune cu o stire care facea senzatie: "In bancile din Elvetia sunt 18 mld. de euro proveniti din Romania". Cu o impozitare de 5-7%, albirea banilor si prezenta lor acolo unde e nevoie de ei, i-ar face bine Patriciului (si nu numai), pentru ca e rost de profit. Despre cum au ajuns banii lui Patriciu in strainatate, este plin internetul de informatii (puteti citi aici sau aici). Dar ce mai conteza? Bani sa iasa!

 

Despre existenta banetului despre care vorbeste Dinu Patriciu si care doreste sa vina in Romania, pe fondul conditiilor speculative descrise mai sus, nu se indoieste nimeni. Ca ei sunt purtatorii unor mari semne de intrebare privind legalitatea lor, la fel, toata lumea este de acord. Ce se lasa sa se vada mai putin sunt urmatoarele actiuni ce au precedat acest anunt:

– mutilarea ANI asfel incat nimeni sa nu fie tras la raspundere penal si aducand un plus de tulburare a apelor pentru a se pierde urma  banilor si a celor vinovati de ilegalitati;

– presedintele Traian Basescu a cerut conturile romanilor in bancile din Liechtenstein, fapt despre care televiziunile mogulilor nu scot o vorba;

– exista o miscare internationala de declarare a conturilor ascunse din care va pun la dispozitie doar ceea ce s-a intamplat in SUA;

– a existat o portita de intoarcere a banilor in tara, pe timpul guvernarii liberale, despre care vorbea ministrul de finante Sebastian Vladescu si care nu a produs rezultate. Daca este sa-l cred pe Sebastian Vladescu, acesta spunea ca, in anii 2006-2008, in codul fiscal a existat o prevedere prin care erau impozitate simbolic veniturile provenite din consultanta fara indicarea provenientei acestora si fara limita;

– exista o campanie din care nu pot sa nu vorbesc despre emisiunea de sambata a Corinei Dragotescu de la iRTv in care, impreuna cu "invitatii" ei, vorbeau despre binefacerile pe care acesti bani speculativi ar produce Romaniei in criza. Adica o incercare de legitimitate si spalare de creiere a mioriticului obosit de criza in care el sa zica: "De ce nu?"

 

In aceste constrangeri, concluzionand, romanii sunt intre doua situatii: pe de o parte, deposedati de 25% din salarii si 15% din pensii, daca sunt bugetari, pentru ca privatii au taiat in carne vie de anul trecut, cu imobilele scoase la mezat, spalati pe creier pentru a lasa banii negri sa fie spalati in Romania, iar pe de alta parte, riscand sa fie prostiti inca o data prin deposedarea de bunuri intr-un proces care ar permite bancilor sa primeasca o parte din bani prin executarea imobilelor, ramanand ca diferenta de bani sa fie recuperata de la bizoni. Adica si prostiti, si slugi, si saraci.

 

Foto: Hultanul