wikileaksDezvaluirile Wikileaks date presei in aceasta perioada (nu fara ceva situatii hilare) sunt ca un dus rece pentru clasa politica romaneasca: pe de o parte spala ciorile, vopsite prin grija unor moguli cu interese in a tine ciori pe langa casa si, pe de alta parte, sunt un dus rece pentru un electorat buimac si asistential.

Pentru cei conectati inca dinainte de alegerile din 2008-2009 la surse credibile de informatii precum HotNews sau Politeia, aceste informatii nu au chiar un caracter de "surpriza". Poate cateva picanterii cu Hrebenciuc si Udrea, cu Georgian Pop sau Bogdan Chireac. In rest stiam ca:

– avem o clasa politica transpartinica motivata de interese obscure;

– exista o apetenta a "boierimii" sa se dea pe langa "inaltele porti" inca din epoca fanariota, chiar mai de dinainte, dand din casa pentru a-si asigura existenta pe langa aceste ambasade precum cainele pe langa casa omului;

– avem politicieni de cea mai joasa categorie umana: slabi, instabili, prosti, lacomi, fatarnici;

– ca in 2009 ne-a trecut glontul pe la ureche. Pentru cei care nu cred faceti un exercitiu de imaginatie ce functii ar fi primit oameni din jurul lui Mircea "Wobbly" Geoana: Vanghelie, Catalin Voicu, Hrebenciuc, Vantu, Dragnea, Zgonea, Corlatean…

Iata cum incercarile de a ne aduce cu forta la vot si conditionarea votului celor din diaspora de bani se vad acum de catre cei care mai cred in proiectul USL dintr-o alta lumina: introducerea votului electronic ar mari puterea de vot a electoratului educat, astfel ca se raspunde de USL cu incercarea de aducere cu forta a celor needucati la urne. Adica obligarea celor care-si vand viitorul pe o pelerina si o galeata sa voteze, de frica amenzii.

In aceasta saptamana va curge, ca la orice spalatorie politica, mult jeg dar si mult "sange" pentru ca e multa mizerie in politica romaneasca si multe polite de platit.

In mod normal un om cu caracter prins cu "pantalonii in vine" s-ar retrage din fata camerei de luat vederi. In mod anormal, asa cum vedem in cazul Severin, politicianul roman are alte standarde de atitudine. Cum spunea Dan Turturica in Romania Libera, politicienii nostri si-au pierdut instinctul de supravietuire pentru ca nu au avut, in ultimii 20 de ani, nevoie de el: cine sa-i ameninte? Justitia corupta? Presa aservita? Electoratul imatur?

La fel e de urmarit, de inregistrat si analizat cealalta spalatorie a latrinelor TV: i-am vazut aseara cum incercau sa dreaga "busuiocul", cum scoteau din context fraze traduse de HotNews si postate pe site-ul lor, alegand informatii care sa loveasca in Traian Basescu, mai putin interesati de PREZENTAREA INTREGULUI ADEVAR. O presa vanduta care nu a inteles nici acum ca joaca intr-o piesa expirata, din ce in ce mai multi romani intelegand cine se afla in spatele ecranului si ce interese au.

Una peste alta, dupa ce a trebuit sa multumim diasporei ca ne-a scapat de rusi in 2009, dezvaluirile Wikileaks, fie ele "sustrase" sau "livrate intentionat" merita o medalie atat pentru realizarea radiografiei politicii romanesti cat, mai ales, pentru crearea unui moment optim de curatenie politica. Acum mingea este in terenul nostru. Vom sti sa jucam profesionist?