Datoria SUA a trecut de 12 trilioane de dolari. Aceasta, impartita la numarul de locuitori inseamna peste 35000 de dolari pentru fiecare barbat, femeie sau copil. Cum venitul mediu este de peste 40.000 de dolari anual, in timp, datoria angajata de statul american si transferata cetateanului este de sub un an.

Datoria Romaniei a ajuns anul trecut la 45 de miliarde de euro. Impartita la numarul de locuitori ajunge la peste 2000 de euro pentru ficare dintre noi, fie ca suntem femeie, barbat sau copil. La un venit mediu anual de 5500 de euro, datoria angajata de statul roman ar putea fi platita in mai putin de sase luni.

CetateniChiar daca stam mai bine ca americanii, aparent putand scapa de datoria nationala cu cateva luni mai devreme, sigur aveti raspuns la urmatoarea intrebare: cati romani ar vrea sa traiasca in SUA si cati americani la noi? Raportul este sigur defavorabil noua: pentru ca cei mai multi dintre romani ar pleca bucurosi dintr-un loc unde:

– se simt nedreptatiti;

– sunt umiliti;

– sunt saraci;

– sunt manipulati;

– sunt minimalizati …

Citesc de ceva timp, poate de 20 de ani daca ma uit mai bine in urma, despre reforma statului. Dar daca te uiti la cum vor politicienii sa-l reformeze constatam doua lucruri: reformarea tarii dar nu a politicului (transparenta partidelor sau raspunderea guvernamentala) si transferarea costului reformei catre cetateni si pastrarea propriilor privilegii. Transpuse in sistem, aceste deziderate au ajuns scopul pentru care statul a ajuns sa existe. Iar mai nou s-a adaugat inca unul: supravietuirea sa.

Comparand cu SUA, ca tot am inceput prin a face o paralela, rolul statului este de a garanta cetatenilor libertatea in toate formele sale: de exprimare, de asociere, de miscare, de alegere, … dar cel mai important, LIBERTATEA FINANCIARA. Iata cum, luand ochii de pe stat si tintind garantarea drepturilor cetatenesti, SUA a obtinut o democratie care a devenit model pentru altii si a propulsat, dupa al doilea razboi mondial, natiunea americana in fruntea topului celor mai puternice state ale lumii. Mai mult, le-a asigurat conditiile castigarii concurentei cu URSS in anii 90 si poate fi determinant in clarificarea situatiei sale mondiale in raport cu China.

Dar am ajuns prea departe. Comparatia facuta nu este gratuita: in acest moment, modelul BOC de reforma a statului taie in libertatea cetateanului, indiferent ca are o motivatie si demers corect la baza. A argumenta ca statul nu mai poate plati un angajament asumat anterior este ca si cum un patron si-ar concedia angajatii sau i-ar trece in somaj tehnic: toate acordurile, obligatiile sau indatoririle angajatului catre stat vor fi anulate de facto, angajatorul intrand in faliment sau restructurare. Un lucru pe care un american nu l-ar face in raport cu statul, acesta stiind ca toate functiile acestuia sun indeplinite de cetateanul sau: el este cel pe care se bazeaza pentru a plati datoria publica, el asigura prezenta militara in zonele de conflict, el judeca cauzele in instanta, … el devine mai important decat sistemul. Statul garanteaza doar ca regulile democratice in care oamenii traiesc, lucreaza, cresc, convietuiesc, se exprima, se misca, produc profit, … NU SE SCHIMBA!