PusculitaLectia americana

In ultima carte scrisa de Donald J. Trump, aparuta la editura Curtea Veche, pe la pagina 99, afli cum renumitul miliardar american, prin 1985, exasperat de taraganarea de 6 ani cu care primaria New York trebuia sa dea in folosinta patinoarul Wollman Rink din Central Park, realizand o imagine deprimanta la geamurile apartamentului sau, aflat in apropiere, a pus un pariu cu primarul de atunci. Si a terminat constructia patinoarului in doar 5 luni, cu o luna mai devreme. Daca il termina in mai mult de 6 luni, platea toate costurile.

 

Dincolo de picanteria subiectului (un bogatas isi pune ceva in minte si reuseste), eu unul extrag doua invataminte:

– ca acolo unde statul sau administratia locala nu poate, initiativa privata poate si cu costuri de timp si bani mai mici;

– atunci cand o persoana cu bani este deranjata de ceea ce vede in jurul sau isi doreste sa indrepte acele disfunctiuni, poate. Si prin asta inteleg ca ii sta in putere, are dorinta si realizeaza revenirea la normal a situatiei sau, mai mult decat atat, aduce un tribut comunitatii din care face parte.

 

Ca tot discutam de americani, Warren Buffet si Bill Gates au anuntat ca-si doneaza, daca nu si-au donat deja, mai mult de jumatate din avere pentru scopuri caritabile. Iar noi aflam asta, daca urmati primul link, de pe un site al unuia din cei mai bogati oameni din Romania, Dan Voiculescu care, intrebat daca ar proceda la fel ca americanii, a declinat propunerea de donatie dand vina pe Guvernul care fura si ascunzandu-se in spatele unei fundatii pe care a infiintat-o si despre care nu am auzit prea multe. Oare numai guvernul Romaniei fura?

 

Top-tenistii Romaniei

Daca este sa dam crezare ziarului Adevarul, condus de Dinu Patriciu, top 10 cei mai bogati oameni din Romania arata astfel:

1. Dinu Patriciu – 1,9 – 2 miliarde euro
2. Ion Tiriac – 0,95-1 miliard euro
3. Zoltan Teszari – 900 de milioane euro
4. Marius si Emil Cristescu – 850 de milioane euro
5. Sorin Ovidiu Vantu – 800-850 milioane euro
6. Veronica Dragan – 800 milioane euro
7. Gigi Becali – 700-750 milioane euro
8. Bobby si Razvan Paunescu – 700 de milioane euro
9. Ovidiu Tender – 650-700 de milioane euro
10. Familia Voiculescu – 650 milioane euro

 

Petre Tutea spunea, din adancul filosofiei sale, ca "banul este o scara pe care urci sau cobori. Daca ai mai multi bani poti sa urci mai mult sau sa cobori mai repede in iad". Asa ca, luati pe rand, cei 10, fara a ne intreba de unde au acumulat aceste averi si cum, e bine sa ne intrebam ce fac cu ele: urca sau coboara in iad?

 

Singurul care si-a donat o parte din avere este Gigi Becali, renumit pentru generozitatea sa in perioada boomului imobiliar. Unele cazuri au fost prezentate opiniei publice, altele insa nu (pentru ca exista cazuri de persoane ajutate si care nu au avut voie sa spuna ca banii sunt de la Becali). Si mai putem adauga Universitatea "Constantin Dragan", un edificiu frumos donat lugojenilor de fostul sot al doamnei Veronica Dragan.

 

Dar ceilalti? Ati auzit de o autostrada Ion Tiriac sau de o Biblioteca Dinu Patriciu? Poate de un pod "Fratii Cristescu" (poate se implica la cel din Calea Sagului, in Timisoara, ca tot se reabiliteaza de peste un an)? Sau de un pasaj Ovidiu Tender? Un spital Dan Voiculescu? Sau o cladire noua donata Universitatii Bucuresti de S.O. Vantu?

 

De ce nu?

De ce nu are Romania sprijinul acestor domni si doamne care detin mai multi bani decat ar putea sa cheltuie un om intr-o viata? Nu au acesti bani? Este doar o imagine? Doresc sa ajute si nu pot? Sau sunt prea lacomi si setea de avere si acumulare de bani ii impiedica sa o faca?

 

Gica Hagi a infiintat o academie de fotbal, ca si Gica Popescu, si se implica in actiuni umanitare. Nadia Comaneci, desi nu are o scoala de gimnastica proprie, se stie ca se implica si ea in astfel de actiuni. De aceea nu sunt ei in Top 10? Ilie Nastase se cramponeaza de un teren donat de guvern si pe care nu il poate folosi, pentru a nu infiinta o Academie de tenis in Bucuresti, asa cum afirma. Intre timp injura jurnaliste prin centrul Timisoarei. Poate o ocupatie mult mai aducatoare de placeri decat sa stai pe santier, sa urmaresti o constructie, un plan, niste muncitori, pentru a ramane ceva dupa tine.

 

Va imaginati cum ar fi sa cauti un itinerar in Bucuresti sau in Timisoara si sa ti se spuna:

– De la Universitatea "Dinu Patriciu", treceti prin pasajul "Ion Tiriac", faceti la dreapta pe langa biblioteca "Bobby Paunescu", apoi lasati in stanga sala de sport "Gigi Becali". Mai departe se vede cladirea Scolii de afaceri "Dan Voiculescu" si Spitalul "Fratii Cristescu" …

 

Vise ar spune unii, dar de ce nu? Si daca privesti cat de implicati au fost in constructia de infrastructura sau macar la refacerea salonului ars de la Maternitatea Giulesti, tinzi sa le dai dreptate celor ce se exprima astfel: "ti-ai gasit!". Pentru ca tot americanii s-au gandit sa doneze si sa investeasca prin Ambasada de la Bucuresti si cu ajutorul Bancii Mondiale. In acest timp ai nostri top-tenisti isi pazesc averile de criza sau vor sa mai dea cateva tepe.

 

Si nu poti sa nu te gandesti ca Romania, pentru ei, este doar o vaca de muls, locuita de niste bizoni cotizanti, uitandu-se bumaciti si prostiti la televiziunile pe care le detin si prin care gandesc in locul plavanilor traitori intr-o videocratie jegoasa. In efemeritatea vietii va ramane dupa acesti top-tenisti doar un cavou frumos, poate, si niste conturi de care vor profita altii. Sau poate asta isi doresc, cine stie? Poate ca asa va traiti visul! Un vis in care Romania arata din ce in ce mai mult cu iadul despre care spunea Tutea si spre care va indreptati.

 

Dar cine sunt eu sa va judec? Doar are cine…