CapcaneUltimele zile au fost marcate de cateva "scantei" pe Facebook, marea lor majoritate avand efecte in retrageri de "prietenii" sau iesiri si suspendari din grupurile create acolo. Pentru cine nu este familiarizat cu Facebook-ul, e un fel de intors spatele cuiva pe care nu-l cunosti dar pe care l-ai etichetat deja, ca mai apoi sa-ti iei jucariile si sa pleci.

O lume a orgoliilor si nerabdarii, a limbajului diferentiat, unii apeland la invective unde se terminau limitele lor de intelegere, altii dezamagiti de neintelegeri de paradigma si refuzul dialogului. Ca sa nu mai spun de intrarea Galetusei cu Pixeli cu bocancii rosii in discutii puerile si de nivelul gradinitei: Copacul se misca? Alearga? intreba el in miracolul gandirii gen CriticAtac a socialistilor lui Liviu Antonesei. Ce sa-i raspunzi? Ca e o figura de stil? Ca si cusma lui Mihai Viteazul din poezia lui Cosbuc? Sa-i spui ca voievodul nu purta pe cap o cupola ci era perceptia groaznica a lui Pasa Hassan? La ce bun?

Ce rost au aceste discutii? Normal ca un copac e viu. Insa ei vin cu scopul de a irita si acuza, obisnuiti cu trandafirii inerti de pe siglele partidelor politice pseudodemocratice la care au aderat. Foarte bine e dreptul lor. Dar la fel este si dreptul meu de a crede in altceva si de a ma misca in spatiul pe care l-am ales.

Capcane

Ce nu pot trece cu vederea este persistenta gandirii oranj cum ca Noua Republica devine toxica pentru interesele PDL (care-si impune nu numai rolul de tatuc obraznic dar isi asuma si identitatea cu "binele Romaniei"). Dupa calculele lui Bleen cu 20 de milioane de euro ca sa tii o campanie (pe care NR nu-i are si nici nu cred ca-i va avea in 2012), calculele electorale ale PDL spun cam asa: "PDL nu mai poate creste, dimpotriva, are undeva sub 30% din electorat si daca Noua Republica nu va trece pragul electoral, PDL pierde pana in 5 procente. Asa ca va veni USL la putere si e dezastru".

Capcana nu este daca ei au sau nu au dreptate. Pentru ca daca mergi pe logica lor risti sa le dai dreptate intr-un punct al silogismului directionat. Capcana este in a judeca politica in termenii pe care ei il fac: PARTID – ELECTORAT – PUTERE.

In acest spatiu, sa-mi fie cu iertare, eu nu intru. Pentru ca intrebarea importanta este: "daca dupa alegerile din 2012 partidele vor fi aceleasi si vor continua sa ne fure tara sub inca 4 ani de mandat acordat de o minoritate electorala, noi, CETATENII, ce am castigat?"

Un PDL cu 15%, cu 25% sau cu 40% pentru mine si ceilalti CETATENI care dorim reformarea tarii e acelasi lucru: va da vina pe orice, de la UDMR la incalzirea globala acolo unde ei nu vor sa reformeze. Si de ce ar reforma daca ei, o minoritate aleasa de o minoritate care pseudoconduc Romania, o duc bine? Nu ca daca ar veni USL ar fi altfel: doamne fereste, sigur e mult mai rau.

Propunand o altfel de politica Noua Republica devine astfel toxica nu pentru cetateni ci pentru interesele lor electorale. Nu pentru ca amenintam electoratul PDL ci pentru ca putem face altfel de politica, aceea a cetateanului, a proiectelor si a viitorului si asta ii poate trimite pe ei la cosul de gunoi al istoriei.

Posibilitatea si probabilitatea de a ne lua tara inapoi

Asadar Noua Republica nu este un produs toxic. Cel putin nu pentru cetateanul onest care doreste sa-si ia tara inapoi. Si nu sunt vorbe in vant: exista modalitati create democratic prin care este posibil. Cum la fel de posibila este si victoria Noii Republici la alegerile de anul viitor.

Locul viran doctrinar lasat de PNL prin emigrarea in sanul stangii lui Iliescu si inertia PDL de a raspunde la dorinta presedintelui Traian Basescu de a se muta spre dreapta, lasa loc oricarui parid sau formatiune sa ocupe aceasta zona. De aceea Noua Republica cuprinde acum in sanul ei oameni care au conceptii liberale, persoane care cred in valorile crestin-democrate sau adepti ai conservatorismului-liberal. Astfel, o buna pozitionare politica face posibila atragerea unui electorat pe acest segment.

Mai mult, ceea ce se intampla in tari precum Spania sau Grecia, arata ca dreapta este cea care trebuie sa faca uitat statul social si sa migreze societatea catre un stat de dreapta, conservator – liberal, creator de locuri de munca si prosperitate. Ori stanga nu poate face asta si nu poate intelege ca este o necesitate vitala, chiar daca PSD-ul a mai facut-o sub guvernul lui Adrian Nastase. Un guvern socialist dar care a luat masuri de dreapta. Pentru ca, sa nu uitam, aceste masuri au fost impuse de intrarea noastra in spatiul UE si nu de o dispozitie a lui Adrian Nastase de a imbratisa valorile dreptei.

Probabilitatea ca Noua Republica a cetatenilor sa castige voturi in 2012 este proportionala cu numarul si calitatea simpatizantilor activi sau membrilor cu drepturi depline ai miscarii. Iar probabilitatea este altceva decat posibilitatea descrisa mai sus.

Mesajul si vizibilitatea Noii Republici in spatiul in care sa intalneasca asteptarea electoratului dezamagit este vitala. A fi prezenti acolo unde acestia se manifesta si doresc sa se faca ascultati se impune pentru a ne face auziti. Internetul este un bun mijloc dar nu este suficient.

Conferintele organizate de grupurile de initiativa in tara, aparitiile in presa si la TV (acolo unde suntem lasati) precum si intalnirile periodice in Timisoara, Arad, Galati-Braila, Bucuresti, Iasi, Cluj, Sibiu, Pitesti sau Brasov construiesc o miscare la care adera din ce in ce mai multi oameni de calitate. Dorinta de a nu ne asocia cu oricine, exprimarea clara a pastrarii identitatii proprii, disocierea de partidele corupte traditionale, proiectele pe care le organizam impreuna si multe altele fac ca probabilitatea sa ne luam tara inapoi sa creasca.

Si mai este o conditie: implicarea. Pentru ca partidele actuale vor o participare la vot cat mai mica. Baza lor este electoratul captiv si legat ombilical de politicieni prin galetuse, excursii, alocatii si ajutoare de la primarie. O participare numeroasa la vot ii sperie pentru ca ii poate penaliza sau exista probabilitatea ca cetatenii sa aleaga, Doamen fereste! zic ei, pe altcineva. In contradictie cu actuala clasa politica, noi, Noua Republica, cerem doar sa participam cat mai multi la vot si sa alegem cu cine doriti cu o singura conditie: votul sa fie informat.

De aceea, a-l vedea pe Mihail Neamtu duminica in Timisoara, de la ora 17.00, este o buna oportunitate de a vedea cu ochii nostri si a auzi fiecare, fara intermediari, mesajul Noii Republici.

Te asteptam cu drag!