smog red square moscovaZilele trecute Sorin Iliesiu s-a inscris in PSD. Personajul este bine pus in lumina de catre dl. Vladimir Tismaneanu in articolul din Contributors.

Ceea ce a facut Sorin Iliesiu, inscriindu-se in PSD nu este un caz singular:

– Monarhia a capitulat in bratele lui Iliescu, cel care ii alerga pe autostrada Bucuresti – Pitesti in anii 90 ca sa-i scoata din tara.

– Emil Constantinescu, speranta anticomunista a acelorasi ani a capitulat intr-o pozitie apropiata de cea a PSD.

– Calin Popescu Tariceanu numit premier in 2004 de catre alianta DA, principal opozant al PSD, este acum portavocea lui Ponta si al PSD in Senat.

Asadar cazul Iliesiu nu este singular. Dincolo de banuieli de santaj sau stipendii, ce ii face insa pe oamenii astia sa-si indoaie coloana vertebrala si sa se inroleze in armata ce isi are radacinile si practicile in PCR si comunism si care cere o apropiere de Rusia si China?

Poate pentru ca PSD este partidul care s-a adaptat cel mai bine realitatilor politice de dupa anul 1989?

– mai intai si-a strans randurile imediat dupa revolutie, devenind cel mai mare partid din Romania, cu membrii si cotizatiile PCR, pe care a stiut cum sa le vopseasca mediatic cat sa para o innoire. Un socialism cu „fata umana”, cum ii placea tovarasului Iliescu sa afirme public.

– apoi a creat, cu o parte din membrii sai, partide multe, unele cu trecut istoric, sa sa creeze iluzia ca traim intr-o democratie cu multe partide si cu o opozitie la FSN. Pe cei care cu adevarat fusesera membri ai acelor partide istorice au stiut cum sa-i izoleze sau sa-i faca sa taca, prin metode pe care doar le banuim. Astfel ca si-a asigurat controlul politic total. Un PARTID UNIC, cu aparente de pluripartitism.

– a creat premisele unui jaf national, prin devalizari de banci, de agenti economici, anesteziind justitia si asigurand imunitate celor care au inteles ca este o oportunitate sa se imbogateasca ilicit pe sine, dar sa si dea o cota catre partid.

In acest punct PSD (FSN) era cea mai bogata entitate politica si detinea controlul politic total, controlul justitiei, al securitatii, al armatei si al celorlalte servicii, al MAI. Detinea capitalul autohton si papusa opozitia politica. In acelasi timp beneficia, prin membrii sai, si de acces la conturile lui Ceausescu, la activele tarii si isi construia mijloacele media prin care sa mentina aceasta stare de fapt.

A aparut insa miscarea anticomunista denumita Piata Universitatii, careia i-a raspuns prin mineriade si manipulare. Asa si-a devoalat adevarata fata. Doar ca, sa ne amintim, 80% dintre romani votau Iliescu si FSN. Ceea ce a descurajat politic si a abandonat international Romania.

Mergand catre o fundatura, intelegand pericolul politic, in scurt timp PSD (FSN) se adapteaza si face o intelegere cu Regele Mihai I (sustinere contra recuperarea patrimoniului regal). Apoi cedeaza in 1996, de fatada, puterea politica unui CDR format din membri pe care ii controla de la distanta. Asa s-a creat iluzia unei alternante la guvernare si un Iliescu digerabil si democratic, predand puterea in 1996 fara incidente.

1996 – 2000 au fost ani in care PSD a facut niste pasi pentru a se trage dinspre stanga radicala catre centru stanga:

– a predat extrema stanga catre PRM, un partid cu care avea intelegeri tovarasesti cu avantaje bilaterale, dar pe care, de fatada, parea ca il contesta;
– si-a asigurat serviciile bisericii, o valoare de dreapta fundamentala crestin – democratiei, prin finantari si intelegeri politice si financiare;

– a controlat si controleaza toate institutiile statului, inclusiv serviciile, prin numiri politice si stipendii;

– a eliminat toti agentii si fabricile romanesti si le-a vandut pe nimic unor „investitori” care aveau relatii cu Moscova, ori au pus ramuri economice la pamant pentru a face loc „investitorilor strategici”;

– a construit parghiile prin care sa controleze figurile politice importante: asa au fost la putere din 1990 si pana in 2010, apoi din 2012 si pana acum;

– au infiintat televiziuni de casa si o presa scrisa care i-a fost favorabila atatia ani. Cazurile de baleiaj de mesaj pro – contra sau treceri cu bagaje in tabara PSD a unor personaje media sunt deja celebre: Sorin Rosca Stanescu, Cornel Nistorescu, Cristian Tudor Popescu si altii, ca sa ma refer doar la 3 ziare importante ale vremii, Evenimentul Zilei, Cotidianul si Adevarul;

– a creat o pleiada de „oameni cu multi bani” cum ii numea Ion Tiriac, dar pe care i-a prezentat public ca „oameni de afacere autohtoni”.

– si-a construit „lideri puternici” cu care sa revina la putere in 2000: Adrian Nastase, Mircea Gioana, Marean Vanghelie, Oprisan, etc, si care s-au dovedit acum infractori de drept comun, personaje condamnate sau in cercetare penala ori cu dosare in judecata.

Astazi, cred ca nu mai este un secret pentru nimeni, PSD controleaza politic, economic, administrativ, executiv, institutional, media, la nivelul cultelor religioase, al finantelor, al activelor si gestionarii discretionare a banului public, Romania.

In acest context asistam si la o trecere cu arme si bagaje a unor personaje privite ca opozanti, in tabara lui Ponta: Basescu a tratat cu el prin Udrea sau l-a numit premier, Tariceanu a devenit purtatorul de cuvant al PSD, Iliesiu si alti anticomunisti semneaza condica de prezenta la partid, iar despre o demisie sau o remaniere pare ca nici nu poate fi vorba. Aceasta tradare este una care sa limpezeasca apele dar depresiva pentru cine a crezut in acesti indivizi, avand in suflet respectul pentru valorile democatice. Scopul? Probabil crearea unei zapaceli in randurile dreptei, a opozitiei, cata mai exista si implementarea unei stari de suspiciune si neincredere.

De partea cealalta exista un val antiPSD care l-a adus pe tacutul Iohannis in pozitia de presedinte, val ce pare a nu avea o continuare politica fidela, dincolo de limita votului sau a strazii pe care le are la indemana. Are insa cateva figuri emblematice, despre care Ponta spune ca sunt fascisti (Mircea Mihaes sau Horia Roman Patapievici) sau pe care ambasadorul rus ii eticheteaza ca badarani (Vladimir Tismaneanu), fara o reactie publica vehementa a autoritatilor. Si mai avem o justitie ce pare a-si fi preluat independenta cu sprijin popular dar si al partenerilor straini.

Parteneri despre care rusii spun ca, prin prezenta lor masiva, inclusiv militara in Romania, expune tara noastra la actiuni din partea Rusiei.