Motto: "Transparenta te ajuta sa cresti, fara a umbri oamenii"

Valeriu Butulescu

Oana StancuAm vazut ieri cateva gesturi care m-au uimit prin extremitatea lor, desi nimic nu ar trebui sa ma mai mire. Am urmarit cum un secretar de stat de la justitie a intrat in direct la o emisiune de tot rahatul, Ora de foc, in care doi nemernici pe post de impartitori de rahat, "parlesc" guvernanti basescieni, impreuna cu alti vidanjori platiti cu ce a mai ramas pe fundul sacului dupa teapa de la FNI. Cele doua specimene pe post de "realizatori" sunt tonomatele Oana Stancu si Adrian Ursu.

Pe ultimul il vad din ce in ce mai negru la fata, mancat de icterul nerabdarii de a-l da jos pe Basescu din rolul de rotita intoarsa impotriva sistemului care trebuia sa ne ingenuncheze pana acum. A devenit dur din criza de timp: oamenii mai pot fi inca, dar nu mult timp, manipulati. Blogurile devin o sursa de informatii si oamenii se muta incet, dar sigur pe internet. Statisticile o demonstreaza si, de multe ori, blogurile au devenit o sursa de informatii mai credibila decat posturile TV urat mirositoare.

Ce am vazut ieri? In primul rand cum o functionara a guvernului a trebuit sa faca presiuni pentru a intra in direct intr-o emisiune unde era facuta cu ou si cu otet, ca sa se apere. Trecuti de mult de deontologia profesionala, de informarea din cel putin trei surse, de importanta informatiei corecte, de demersul jurnalistic autentic, aceste lepre cred ca pot face orice cu demnitatea si imaginea oricui nu le face jocul. Intrata in direct, doamna Alina Bica de la Ministerul de Justitie, a fost jignita si aruncata cavalereste afara din emisiune si, daca era prezenta, poate primea si un sut in fund de la "domnii" Varujan  si Adrian Ursu, cel degraba latratoriu. Pentru a va convinge intrati aici si urmariti emisiunea de la minutul 51:27. Sa va fie rusine, caricaturilor! Nu asa se comporta cineva, mai ales cu o femeie.

dirty jobAl doilea l-am vazut in a doua parte a aceleiasi emisiuni (il puteti urmari incepand cu "minutul" 1:30:00, urmand linkul de mai sus), unde ministrul educatiei, Daniel Funeriu, le-a servit o lectie de transparenta care i-a prins cu chilotii in vine, – scuzati expresia, dar merita!, – pe aceeasi realizatori. O transparenta pe care, cu o inteligenta imprumutata de pe la Paris, stie sa o foloseasca in interesul schimbarii sistemului din educatie, care tipa acum cand e pus sub necesitatea schimbarii.

Asadar, pusa in mana celor care sunt bine intentionati, transparenta poate ucide din fasa manipularea sau incercarea de manipulare pentru ca pune in derizoriu, in fata evidentei, aceste incercari. Iar afisarea veniturilor din ministere pare a fi al doilea pas. Pe cand si alte actiuni, de genul videoconferintelor deschise presei, deciziilor din partide sau iesirilor in fata camerelor, nelasand loc interpretarilor de orice natura? Pentru ca, asa cum spuneam candva, daca vointa este se gasesc si solutii. Iar transparenta este una din ele pentru ca aceasta criza este o isterie intrata in sectoarele financiar, economic si social.

Foto: Baricada si Hultanul