Motto: "Primind noi membri, Uniunea Europeana si-a satisfacut nevoia de a “ocupa” economic alte state."

Gunter Verheugen

 

political fearDe ce trei pe un balansoar? Pentru ca, asa cum explica fostul comisar european Gunter Verheugen, exista doua aspecte europene care se afla in contrapondere si o componenta, cea sociala, care balanseaza intre cele doua, economic si politic: atunci cand una a fost la putere, a eclipsat-o pe cea de-a doua.

Pana acum cativa ani, statele Uniunii Europene erau printre cele mai dezvoltate state d.p.d.v. economic, multe din ele facand parte din G8 sau G10. In acelasi timp si calitatea vietii in UE a avut de castigat, cetatenii acestor state fiind mai putin interesati de factorul politic decat cel economic. Balansoarul a dat greutate economiei si dezvoltarii afacerilor si a urcat politicul in aer.

 

O data cu criza, atunci cand economia si-a pierdut din greutate, factorul politic prinde putere si devine o componenta care-si face incet si sigur prezenta pe scena europeana. Cel putin asa vrea Gunter Verheugen, aratand ca viitoarea integrare a Turciei va fi o decizie politica mai mult decat una economica, aceeasi care va decide sa ocupe "economic" inca un teritoriu, satisfacand o nevoie expansiva de control, a factorilor de decizie din UE. Daca Verheugen are dreptate, inseamna ca, politic, suntem in afara uniunii.

 

O integrare care va inclina politic balansoarul si nu economic, cu o factura pe care socialul si economicul urmeaza sa o plateasca. Iar cand facturile sunt mari si calitatea vietii scade. De aceea prefer o decizie economica uneia politice pentru ca, prin construirea de active in statele ce se vor integrate in UE inaintea integrarii propriu-zise, factura va fi mai mica pentru ambele parti.

 

  Michel Sardou – Afrique adieu  
   
  Found at bee mp3 search engine