Motto: "Intelectul ii este dat omului nu ca sa cunoasca adevarul, ci ca sa primeasca adevarul."

Petre Tutea –

 

copacScoala nu te invata despre bani. Unii stiu insa sa faca bani, desi nu detin o inteligenta sclipitoare. Iar asta ii deranjeaza pe cei care o au. Altii ii contesta pe cei care au bani mai mult pentru viciile si caracterul lor dovedit sau presupus indoielnic, decat pentru pozitia castigata, fie si contra cost. Exista, de asemenea, oameni de cultura care sunt talentati, sclipitori, dar care au murit saraci. Si, in timpul vietii lor, nu au influentat pe nimeni, desi operele lor de arta misca acum sufletele in sensul cel mai bun cu putinta.

 

"Ce lume", veti spune dezamagiti.  "Ce nedreptate!"

 

Simtim ca lucrurile nu sunt la locul lor, ca valorile stau cu capul in jos intr-o societate care se misca cu viteza gandului. Prinsi in febra unor alegeri care, pentru cei mai multi, nu aduc un castig imediat sau nu vor insemna mai nimic fara un efort personal de schimbare, aflati in criza economica, ajungem tot mai des la urmatoarea concluzie: "ceva nu este in regula!"

 

1. Trepte asumate

Modelele sociale induc in visele noastre cateva constante: bani, casa, masina, respectul unei pozitii castigate. Prin comparatie cu cei din jur, aceste constante induc o graba care, la un moment dat, poate provoca derapaje majore de caracter. Compromisurile, caci astea devin in cele din urma, au provocat, incet dar sigur, ca niste obiceiuri proaste, un model comportamental detestat prin uraciunea lui interioara si prin golul fundatiei care sta la baza oricarei lucrari temeinice. Unii i-au numit "capatuiti", altii "ciocoi", mai vechi sau mai noi, iar forma feminina este "parvenita". Aceasta este scara lui Tutea care duce-n jos, iar scena mediatica e plina de astfel de exemple.

In sensul celalalt sunt persoane care, printr-o munca onesta, cu un caracter corect, au fost rasplatiti de viata si au ajuns la situatia in care sa aiba aceeasi situatie materiala ca cei de care am vorbit inainte. In acest caz, ce-i deosebeste?

 

2. Valori la cazul genitiv

Spuneam la inceput ca scoala creaza modele. La fel si familia. Doar societatea, prin mijloacele media, arunca la superoferta pseudovalori sau valori autentice, dupa caz si dupa interesele mai mult sau mai putin oculte, din care sa se poata alege.

Daca lucrurile s-ar opri aici ar fi bine. Se merge insa mai departe prin cazuri de manipulare, cand infractori dovediti, ies pe ecran cerandu-si dreptul la intimitatea savarsirii infractiunii. Strigand ca li s-a incalcat dreptul de infractori liberi intr-o tara membra UE.

Buimaciti de atata tupeu, cu dorinta banilor inca vie, fie din cauza datoriilor, a grijei zilei de maine, a dorintei de reusita, nu stim ce sa mai credem. Privim un spectacol grotesc, diabolic. Ni se spune ca vine apocalipsa prin 2013, ca vom muri de gripa aviara sau porcina, ca vin disponibilizarile, vedem esecul cum se apropie de noi si, incremeniti cu telecomanda in mana, cu adrenalina zburdand prin sange, uitam de valori. Atunci se produce DEZRADACINAREA. Iar un copac fara radacini va fi usor culcat de vant (nu am zis Vantu!).

La polul opus sunt cei care rezista: inca se mai pot uita in ochii parintilor sau copiilor lor si pot afirma despre ei ca au ramas verticali in fata acestor tentatii si himere. Mai au valori de aparat, fie si cu pretul denigrarii, pentru ca sunt ale lor si nu numai: trecutul le-a cerut ca, dupa ce si-au croit viata dupa aceste tipare, sa le dea mai departe.

 

3. Echilibru

De ce am ajuns aici? De ce atata drama, patos, incrancenare, violenta sau dispret? De ce ne atasam emotional de cate o idee, un curent, de un partid, de o miscare, iar mai apoi ne petrecem tot timpul gasind justificari care sa ne apere decizia luata?

Primesc comentarii fara logica elementara a formarii unei fraze, cu atac la persoana, cu intentii penibile, pline de violenta verbala, intraductibile sau din zona subumana, justificand aderenta la un partid sau un candidat electoral si presupunand ca eu sunt dusmanul lor. Ca si cum din cauza mea nu are el casa, nu poate avea masina dorita sau relatiile corecte. Ca si cum din cauza mea a ales el sa intre in acea miscare. Ca si cum economia mondiala e in criza din pricina demersurilor mele sau a modului meu de viata. Cata gandire poate fi aici? Mai ales ca oamenii nu sunt lipsiti de inteligenta: pe unii ii cunosc personal, pe altii din auzite, iar pe cei mai multi, desi nu-i pot identifica, observ ca au cunostinte si nu au trecut prin scoala degeaba. Si atunci?

 

Eduard de Bono spune ca 80% dintre noi confundam inteligenta cu gandirea. Inteligenta este un potential, gandirea este o aptitudine. Exemplul folosit de el este ca inteligenta este masina si gandirea este aptitudinea de a conduce. Cate accidente cu BMW-uri ati vazut in ultimele 6 luni? E vina masinii?

Citesc blogurile unor ingineri sau economisti eminenti, cu mii de grafice, tabele, linkuri. Sunt inteligenti, au urmat o facultate, au un potential imens. Concluziile lor sau lipsa de solutii, nu fac decat sa mareasca numarul de persoane care se plang si nu fac nimic: da, a venit si criza, au scazut si preturile, va mai veni si alta criza, nu va fi ultima. Dar a-ti pierde timpul fara a intreprinde nimic, anchilozat intr-un nihilism total, distruge libera initiativa, incercarile de a crea valoare in piata, locuri de munca, prosperitate. Ganditi!

 

A avea bani, pe fondul construirii "masinilor de bani" si nu urmarind banul, construind si dezvoltand afaceri pe principii corecte, in afara zonei infractionale, urmarind scopuri declarate oficial si castigul de lunga durata, nu este un pacat. Pentru ca samariteanul din Biblie a avut de unde sa dea cele 2 monezi hangiului ca sa aiba grija de drumetul batut. Iar aceasta invatatura este citita de fiecare data la Slujba Sfantului Maslu din bisericile noastre. De ce oare?

 

Ramanerea in valorile traditionale, familiale, culturale si nationale, construind cu rabdare relatii corecte cu cei apropiati, ingrijindu-ne de spirit mai mult decat de orgoliul personal care cere "RESPECT", fiind cumpatati in vorbe si in reactii, gandind mai mult inainte de a lua o decizie dacat de a lua o decizie emotionala ca mai apoi sa cautam scuze si argumente, daruind timp, intelegere si ajutor, este conditia echilibrului personal.

 

Spus altfel, gaseste-ti menirea, daruieste cu dragoste, apara-ti valorile, construieste bunastare, fii un exemplu si serveste-i pe ceilalti.

 

  Craig David feat. Sting – Rise And Fall  
   
  Found at bee mp3 search engine