Occupy RomaniaDecizia de ieri a ICCJ referitoare la cazul in care este implicat fostul prim-ministru Adrian Nastase reprezinta un atac la adresa imunitatii de care clasa politica de nivel mediu si mare din Romania a beneficiat peste 22 de ani. Pasand functia imunitara justiei, conform celebrei fraze rostita de Rodica Stanoiu « odata ce ne-am pus peste tot oamenii … nu-i mai sunati toata ziua, ca, unu la mana, stiu ei ce au de facut şi, doi, au si ei demnitatea lor », politicienii se vad descoperiti si pasibil de a face boli ce se trateaza doar cu penitenta organizata institutional.

Forme de atac la adresa sistemului imunitar al politicienilor au existat si, este adevarat, Traian Basescu este cel vinovat de deciziile de ieri ale ICCJ. Dar nu pentru ca traim in dictatura, ci pentru ca a cerut implementarea codurilor pe care ni le-am asumat in fata partenerilor europeni. Cu acestea aplicate si cu Legea raspunderii magistratilor, baietii care nu trebuiau deranjati si cu demnitate din spusele Rodicai Stanoiu se vad obligati sa aplice legea.

Iar problema noastra nu este aceea ca avem legi proaste ci ca ele nu au fost aplicate sau pe baza lor s-a judecat tendentios. Introducerea obligativitatii practicii unitare, in care pe acelasi caz sa se judece similar, va duce la o si mai mica posibilitate de manevra prin care penalii nostri erau condamnati pana acum la prima instanta si achitati la recurs. Poate, spun, desi suntem inca departe.

Ce este de retinut este ca justitia care a insemnat pana acum sistemul imunitar al politicienilor da semne de vulnerabilitate, lasandu-i pe acestia sa li se vada "sub fusta". Dupa ce i-am vazut  "ouale" lui Nastase probabil ca vor urma si altii ce stau cu dosarele nejudecate pe fond de ani buni. Probabil, spun, pentru ca justitia inca e "mereu surpinzatoare" in "Land of Choice".

Insa ce folos ca, desi presa autentica si blogosfera, atata cat a mai ramas de buna credinta, arata cu degetul ca "imparatul e in fundul gol", noi, populatia votanta inca mai credem in hainele cele noi pe care ni le descrie imparatul. Sau inca mai credem ca, spunandu-i imparatului ca e dezbracat, vom sughita de foame pe marginea drumului, fara a avea incredere ca putem fi altfel, mai buni si mai puternici si ca ne putem construi singuri viitorul.

Ieri justitia ne-a aratat ca Nastase nu e imun. Chiar daca Adrian Nastase a chemat presa sa spuna ca Basescu i-a furat hainele. Inainte o chemase, prin 2003, sa-i filmeze colectia de tablouri scumpe cumparate din venitul de bugetar. Maine ii vom vedea poate si pe Nicolaiciuc, Popa, Vantu, Mihailescu ori alti penali ce isi asteapta randul. Vor spune ca si hainele lor sunt la Basescu. O data, de doua ori, … apoi va deveni un arhetip de genul "Johannis, Frauda, Dictatura", asa cum ne-au cantat pe sticla de ceva ani incoace. Fara argumente, doar vorbe fara fond, fara "camioanele cu probe", se va auzi doar un zgomot de fond, ce seamana a vuvuzele.

Vom alege sa le plangem de mila, sa ne bucuram acum si sa fim dezamagiti, poate, la recursul lui Adrian Nastase sau sa desavarsim ce a inceput justitia? Pentru ca a doua varianta cere solutii care trebuiesc construite si pentru asta e nevoie de oameni integri si cu expertiza. Daca le ai pe amandoua sau numai pe prima si expertiza vrei sa o construiesti alaturi de noi, NO HAI! E loc si pentru tine.