Motto: „Daca te strambi cand vremurile se stramba, nu te mai poti indrepta cand vremurile se indreapta”

Sfat de la tata

Finalul crizei, asa cum spuneam in cateva articole va insemna o noua structura, un nou tip de relatii, o noua societate. UE incepe sa-si reconsidere identitatea si raporturile dintre statele membre, sistemul financiar incepe sa nu mai aiba atata libertate de miscare, cea care a dus la criza creditelor subprime, iar modele economice noi, precum cel din China devin tot mai atractive pentru economisti.

La noi, Iliescu, pentru prima data dupa 1989, a pierdut fraiele puterii: presedintia, parlamentul, curtea constitutionala si, in curand, sindicatele. Nici justitia nu scapa, ICCJ fiind in vizor pentru acte de coruptie si nejudecarea dosarelor penale ale marilor corupti. Iar daca la BookFest 2010 Iliescu vindea 100 de carti despre cum vede revolutia, Cartianu vindea 2130 de bucati din cartea lui despre acelasi subiect. Deci manipularea nu mai merge.

O analiza externa arata ca raportul ocuparii fortei de munca din Romania este de 22% in privat si 78% la stat. In loc sa fie invers, asa cum este normal, acest indicator explica amploarea pe care a luat-o statul social sub diverse guverne populiste care au atacat la baza economia nationala. De aceea am ajuns sa avem cea mai slaba economie din UE si suntem neatractivi pentru investitiile straine. Iar lucrurile nu pot ramane asa: o stim fiecare din noi, chiar daca numai cativa o recunosc.

Ultimul tren

Pentru primii din cei care au citit si au simtit acest moment, prinderea ultimului tren s-a facut mai de mult, incepand cu anul 2007 si pana acum: cu atat mai devreme cu atat mai bine. Parasirea unei slujbe nesigure la stat (cu sau fara pensie) si intrarea in mediul privat a insemnat pentru multi ultimul tren in care pasul s-a facut cu asigurarea subzistentei si pornirea unei afaceri cu ceva capital. Acum e mai greu pentru ca, de voie, de nevoie, obligatia de a intra in privat va fi un trend impus de guvern, o data cu suturile in fund primite de cei disponibilizati si inchiderea portilor in spatele lor.

Un alt ultim tren este pentru cei care au facut afaceri cu statul, cunoscuta si sub „nickul” de clientela politica: cine a prins contracte cu statul a facut profit destul de mare, in detrimentul calitatii lucrarilor, produselor sau serviciilor oferite. Transparenta in procesul castigarii licitatiilor, precum si conditiile de contractare se vor modifica pentru ca, pe de o parte nu vor mai fi bani de aruncat pe fereastra, deci numarul acestor contracte va scadea, iar pe de alta parte vor fi mai usor de urmarit de cine trebuie sa faca acest lucru: justitia si presa.

Ultimul tren este si pentru clasa politica. PDL-ul, impins la dreapta de Traian Basescu, nu isi mai poate ascunde parlamentarii de stanga , iar PNL-ul nu se mai poate pretinde un partid de dreapta sustinand o motiune de cenzura social-democrata. Aplicarea referendumului cu cei 300 de parlamentari, inevitabila dupa parerea mea, va impune un altfel de discurs politic si un altfel de model de parlamentar. Astfel, ultimul tren pentru cei care vor sa se schimbe, cam pleaca acum din statie si va fi greu de prins de cei care au ramas cu ochii pe proiectul daramarii lui Traian Basescu.

Criza creditelor imobiliare

La fel putem sa spunem de creditele pentru locuinte. Din semnalele de la banci, inclusiv programul Prima Casa va fi afectat pentru ca, pe de o parte, veniturile solicitantilor s-a modificat (cei 78% din angajati au venituri cu cel putin 25% mai mici) iar garantia oferita bancilor nu mai este suficienta. Ajunse la momentul lipsei creditarii, cu o multime de restante pe cap si cu executari silite care nu acopera valoarea creditelor acordate, bancile se mai vad acum in fata posibilitatii platii unor taxe cerute de UE, in fata refuzului de a credita economia si populatia, pentru ca nu vor sa-si asume riscuri. Un „to be or not to be” existential din care vor trebui sa iasa urgent.

Si exemplele pot continua referindu-ma la presa scrisa si tonomatele falimentare, la coruptie si importanta internetului in combaterea acesteia, la sindicate si implicarea liderilor lor in jocuri murdare …

Trenul se afla in gara si a primit semnalul de plecare. In el se afla deja sau se vor urca din mers comunistii lui Iliescu, uitarea noastra despre ce s-a intamplat in 1989 si la mineriade, justitia aservita si interesele antinationale, asistatii social si clientela politica, orbii care vad cu pensii de invaliditate si permis de conducere, politicieni ca Ghise, cel cu credite la banca platite din mismasuri politice, poate si gurnalisti ca Sorin Rosca Stanescu sau Chireac, vom regasi poate si ouale lui Nastase. E o harmalaie si strigate si tipete pe care le puteti auzi la iRTv sau pe la antene. E disperare si apocalipsa, asa cum o prezinta ei pe ecrane, dar e a lor, nu a noastra.

Drum bun si calatorie sprancenata!