In articolul anterior am definit categoriile principale de electorat si unele din asteptarile sale, aratand, in acelasi timp ca Sebastian Lazaroiu a fost exclus din SISTEM pentru ca a incercat reformarea principalului canal de fixare a electoratului captiv, asistenta sociala.

Observ de asemenea ca lucrurile se misca si ca persoane importante fie si-au dat demisia sau au fost demisi din functii publice pentru a pune in practica proiectul reformator "Noua Romanie", fie si-au exprimat fatis adeziunea la acesta. fie asteapta cu interes ca lucrurile sa evolueze. In acest context sper sa ajut cu acest articol printr-o clarificare a intentiilor in functie de care vom dori sa actionam sau nu, dupa alegerea fiecaruia.

ASTEPTARI ELECTORALE

Intr-o simplificare care sa cuprinda principalele asteptari ale electoratului si care sa se intalneasca cu ceea ce sistemul poate sa asigure acum si in viitor, am detasat patru categorii:

– existenta si mentinerea statului asistential. Este cea mai importanta asteptare pentru SISTEM pentru ca sustine o dependenta a unei parti din populatie fata de acesta (sistemul vrea asta) si pentru ca, fiind principala cale prin care electoratul cedeaza puterea sistemului, a dus la criza actuala, aceea a datoriilor si amenintarea pierderii suveranitatii statale. Important, asa cum se vede si din imagine, este ca cea mai mare asteptare aici o are electoratul captiv (EC), dezamagit acum de taierile salariale, de pensii, de alocatii, subventii, etc. si care va migra rapid catre cei care pot (sau numai promit) sa mentina aceasta stare de fapt. Personal cred ca statul asistential este o viitoare fantoma, iar a paria in continuare pe acesta este o lupta pierduta.

ACZ-ul poate lua in considerare aceasta asteptare si o poate satisface doar daca doreste sa preia SISTEMUL (ceea ce ma indoiesc ca se va intampla acum) sau va migra catre marirea gradului de independenta a venitului fiecarui cetatean sau firma fata de sistem. Chiar daca aceasta presupune educatie, investitii, mediu optim pentru afaceri (costuri), este dorita de clasa de mijloc (ED si ERMM) mai mult decat orice.

– a doua asteptare tine de oportunitati (vazute de unii si ca oportunism). Mentinerea rubedeniilor in functii, confiscarea unor institutii de catre clanuri si familii,… poate fi o modalitate prin care sistemul asigura mentinerea la putere a partidelor. Este si principala cale prin care se obtine atat presiune pe institutii (justitie, legislativ, organisme de control, etc) cat si asigurarea surselor de venit. Un bun exemplu este cel al arestarii sefei de la ITM Timis: un sef de institutie de control asigura venituri pentru partid si presiune politica pe mediul de afaceri. Electoratul, indiferent de categorie, are asteptari aici, fie din partea celor care s-au saturat de starea de fapt, fie de la cei care aleg raul cel mai mic, fie de la o parte a electoratul captiv care-si apara functiile si privilegiile.

ACZ-ul nu are forta de a actiona pe acest canal de asteptare, insa, daca obiectivul sau este acapararea sistemului, va atrage ca un magnet oportunisti care sa beneficieze de functii si care sa faca bani sau sa obtina putere cu ajutorul ACZ. De aceea unii sunt si vor fi reticenti, altii vor actiona cu buna credinta, insa vor fi si destui care o vor face cu interes. Aceasta este principala vulnerabilitate a ACZ-ului in acest moment.

imagine si stabilitate. Putini din EC dau importanta acestui aspect. USL-ul este primul care a observat-o, astfel ca nu a mai contat ca PNL-ul a trecut de la dreapta esichierului politic la stanga, in bratele PSD-ului. Pentru ERMM sau ED acest aspect este insa unul vital, pentru ca tine de pozitionare. Pentru EC, principala tinta a USL (nu uitati ce promisiuni sau facut la A3 si iRTV ca se vor readuce salariile la nivelul din 2009 sau ca se vor mari pensii, salarii, alocatii, etc) acest aspect nu conteaza, doar mentinerea stabilitatii venitului si privilegiilor.

ACZ-ul sta bine la acest capitol: ii spune si numele, e alba, e imaculata, nu a fost terfelita prin jocuri si meschinarii politice. Dar este si una din vulnerabilitatile pe care sistemul va sti sa le foloseasca: vor iesi dosare in presa, vor fi atacati membrii ACZ, va fi un razboi la care sistemul se pricepe si are resursele sa o faca. De aceea, daca scopul propus si asumat va contrabalansa atacurile la imaginea ACZ, exista sansele de a reusi.

reforma si schimbarea este ceea ce sistemul nu poate sa faca. S-au vazut limitele sale, inertia prin care a rezistat pana acum.

Aici apare si oportunitatea in sine a miscarii ACZ: una externa prin falimentul international al miscarii actuale si una interna prin crearea (intentionata sau nu) a premiselor de reusita a miscarii. Este cea mai mare asteptare pe care ED o are de la ACZ acum: satisfacerea ei ii va aduce cele mai multe satisfactii si, asa cum o vad acum, are si persoanele care pot face ca acesta asteptare sa devina realitate.

CE DORESTE ACZ?

Un lucru care trebuie sa fie clarificat inainte de a vedea ce vrea cu adevarat ACZ este acela al jocului democratic: sistemul are nevoie de electorat si POST-urile (partide, organizatii, sindicate si televiziuni) acced la sistem prin legitimitatea pe care i-o da electoratul. POST-urile cumpara puterea (mita directa) sau satisfac unele din asteptarile electoratului activ. Diferenta este ce face SISTEMUL cu puterea: o foloseste in scop propriu sau pentru tara. Cei 20 de ani de "democratie" arata un raport de 20% pentru tara si 80% pentru ei. Astfel sunt evidente doua aspecte:

– ED si ERMM daca vor ca asteptarile lor sa fie satisfacute trebuie ca fie sa se implice activ in viata politica (ACZ este un moment bun) sau sa iasa la vot la urmatoarele alegeri;

– ACZ trebuie sa definesca clar: va dori doar o inlocuire a POST-urilor actuale cu ale sale sau va crea un altfel de sistem. Eu unul mergand pe aceasta a doua posibilitate.

Creionand si tragand o concluzie, inaintea oricarei actiuni, membrii miscarii ACZ trebuie sa definesca clar ceea ce doresc sa faca politic, cu cine, care sunt metodele, ce asteptari vor satisface, insa si rolul electoratului va fi decisiv in legitimizarea sau nu a acestei miscari. Conditiile sunt create, vointa exista, oameni cu potential sunt, asa ca sa punem osul la munca. 🙂

Nota: Pentru o mai buna intelegre a articolului dublu click pe imaginea de sus.