Traian Basescu

A fost cea mai grea luptă a vieţii lui. Şi a reuşit. Nu ştiu cum, dar a făcut-o. Misiunea imposibilă pentru imposibilul om politic a fost un succes. Doar el şi o mână de nebuni au crezut în ea.

Cum poate un om să învingă non-stop toate maşinăriile cu atâta forţă, îndârjire şi încăpăţânare? Cum poate să treacă prin două suspendări şi prin şase bătălii politice teribile în ultimii 12 ani? Nu ştiu, întrebaţi-l. Este Preşedintele ales al României, şeful acestui stat. Eu aşa ceva n-am mai întâlnit.

La nivel internaţional, este singurul care a supravieţuit în faţa a două execuţii politice, unei lovituri de stat moderne şi unei crize economice de asemenea proporţii. Este cu adevărat incredibil, dar a reuşit ce n-a putut niciun alt lider până acum.
În ciuda celor care mă condamnă de atâţia ani, am să-l respect mereu. E strict opţiunea mea de cetăţean liber al acestei ţări. Nimeni nu-mi poate îngrădi acest gând.

Mi s-a părut nedrept. Şi a fost nedrept ce s-a întâmplat. Mi s-a părut incorect. Şi a fost. M-a revoltat. Şi, ca de obicei, n-am ascuns nimic. Cine mă cunoaşte, ştie. Spun întotdeauna ce cred. Cu orice risc.
Cine îl cunoaşte, ştie. Este extrem, extrem de puternic. Nu iartă, nu uită, nu renunţă niciodată la lucrurile în care cu adevărat crede. Şi foarte bine face. Pentru suspendarea asta, chiar nu a greşit cu nimic.

Acum, sigur, trebuie să se reconcilieze cu poporul. Finalmente, lui îi datorează totul. Poate nu credeţi deloc, dar pentru el chiar s-a luptat. Îl doare, ştiu. Îi pasă, sunt convinsă. Şi cred că va încerca. E pariul cu adevărat incredibil al vieţii lui. În fibra lui ştie asta mai bine decât toţi. Dar ca să reuşească, trebuie să dezvăluie totul. Este obligat să schimbe ce n-a putut să urnească până acum. Nici asta să ştiţi că nu e imposibil, doar l-aţi văzut, îl ştiţi! Niciodată, dar niciodată să nu-l subestimaţi.

Pe de altă parte, sper că, în noaptea asta de apoplexie, toţi liderii USL, formali sau informali, sunt conştienţi că s-a terminat întreaga aventură, întreg haosul. Crin Antonescu trebuie să plece, Voiculescu şi Dragnea cu certitudine trebuie să plătească, puşcăriabilii vor ajunge fix acolo unde le este locul iar instituţiile statului trebuie să funcţioneze în continuare ca într-o adevărată democraţie. România îşi va relua traseul european şi pentru asta cred că trebuie să ne bucurăm cu toţii. Niciodată nu m-am gândit că o să ajung, ca român, ciuma Europei. Pe mine asta chiar m-a jignit. Profund.

Ce-a fost? O paranteză periculoasă, de infarct, în democraţia României. O fractură, o falie teribilă în societate pe care a adâncit-o USL. Ce-a fost pentru el, omul politic Traian Băsescu? L-aţi văzut. Un mizilic.

În sinea lui, vă spun că este mult prea puternic să fie pus la zid, să fie împuşcat, să fie îngenuncheat de nişte mişei

Articol preluat de la Sorina Matei pentru frumuseţea mesajului şi a simplităţii unei evidenţe pe care ar trebui să o reconsiderăm, în linişte, cu toţii.