Motto: „Iti dai seama singur cand te afli pe drumul spre succes. Tot drumul este un urcus.”
Paul Harvey

 

potential si limiteCred ca intr-una din cartile despre leadership ale lui John Maxwell am intalnit exemplul din benzile desenate cu Snoopy si care suna cam asa:

Snoopy avea un arc cu sageti si, prietena sa il observa cum acesta ia o sageata, trage spre gard, apoi incepe si deseneaza cercurile in jurul locului unde sageata a intalnit gardul.

– Dar niciodata nu o sa reusesti sa inveti sa tragi cu arcul, daca procedezi asa, i-a reprosat prietena lui Snoopy.

– Da, dar asa nu o sa ratez niciodata, i-a raspuns Snoopy.

Exemplul mi se pare sugestiv pentru majoritatea actiunilor noastre. Fara a ne testa potentialul, decat in situatii limita, majoritatea dintre noi ne raportam modificam interiorul in functie de exterior si nu invers. Ne alaturam, astfel, unei mase de plangaciosi, pentru ca suntem convinsi de o fatalitate a destinului, de incapacitatea de a trece de niste „vitregii ale sortii” care ne sunt date si care ne limiteaza. Asta in timp ce, daca citim si continuam sa crestem personal, aflam ca majoritatea limitelor noastre sunt autoimpuse: ele sunt miscate in sus, marindu-ne aria de actiune si succes de dezvoltarea personala si ne sunt ingustate si impinse in jos de teama (de esec, de a pierde, de critica, …) sau de zona de confort in care ne complacem (vezi imaginea).

Walt Disney este, pentru mine, cel mai bun exemplu despre cum poti imagina o lume in interior si a o proiecta in exterior, prin actiune. Disney World, pentru cei care nu stiu, a fost creat la 5 ani dupa moartea celui ce-i poarta numele. La inaugurare, cineva a spus: „Ce pacat ca Walt Disney nu traieste sa vada toate acestea”. Iar Roy Disney, fratele lui Walt i-a spus acestuia: „tot ceea ce vezi a fost mai intai imaginat de Walt„.

Si exemple de modificare a realitatii in care traim sunt multiple: de la Mahathma Gandhi, cel care a pus umarul la caderea Imperiului Britanic prin nonviolenta si puterea exemplului, la Pierre de Coubertain, parintele jocurilor olimpice moderne, … cazurile de transpunere a lumii interioare, imaginate sau dorite, in exterior sunt nenumarate. Fie ca au produs o mare sau o mica schimbare in exterior, chiar daca cei mai multi nu cred, cauza nu a fost un talent extraordinar, ci credinta ca cel putin partial, prin actiunile proprii, lumea poate fi schimbata. Iar noi romanii avem si un proverb in acest sens care spune: „omul sfinteste locul„. Adica nu doar il schimba, ci il purifica, ii da sfintenia lucrului bine facut, in legea lui Dumnezeu.

Apare astfel evidenta solutia pe care fiecare din noi o cautam pentru a schimba tara care nu ne mai place si careia ii gasim defecte pe zi ce trece. Ea nu este in exterior, ci in interiorul fiecaruia. Tine de pretul pe care il platim periodic pentru a ne hrani mintea si sufletul, tine de pretul pe care il punem pe temerile noastre sau pe protejarea zonei noastre de confort, iar cum  toate acestea vin din interiorul nostru, inainte de a gasi vinovati fara nicio finalitate practica, iata care ar trebui sa fie primul loc unde sa cautam: IN INTERIOR.