sub presiuneOrice persoana conectata la realitate poate observa presiunea, aproape de paroxism, la care cetatenii sunt supusi. De parca problemele economice legate de criza nu erau de ajuns, asistam la o escaladare a presiunii politice pe care nu o vad defulata pe canale sigure, care sa nu afecteze factori importanti, precum credibilitatea nationala, fie ea si BBB-.

Poate asta se vrea, poate ca este doar o dovada suplimentara a prostiei sau a dezinteresului fata de interesele nationale ale unora dintre exemplarele politice ce stiu ca o tara care sa fie asezata pe meritocratie si democratie autentica nu i-ar accepta. Eu cred, desi inca nu am dovezi, ca aceatsa presiune este artificiala si este consecinta accelerarii judecarii proceselor penale de inalta coruptie. Incepe sa se lase, ce-i drept timid, cu verdicte de inchisoare cu executare: Adrian Nastase, Sorin Ovidiu Vantu si, sunt convins, vor urma si altii. Si asta, celor cu bani si aflati in aceasta postura, nu le convine.

PRESIUNE POLITICA

Folosindu-se de un fitil aprins de presedintele Traian Basescu atunci cand l-a atacat in direct pe Raed Arafat la televiziune, politicienii au pornit o ofensiva "la baioneta" si la comanda prin care cetatenii sunt agresati astfel:

presiunea strazii: alimentarea cu bani si foloase ale unora dintre "manifestantii" din piete sau organizarea de actiuni in strada de catre partide. Se incearca astfel atacarea puterii, a legitimitatii democratice a mandatului acestora, prin crearea unei senzatii de "vointa unanima populara". Alimentata cu sondaje de opinie care arata nivelul de incredere scazut, USL-ul, principalul "opresor" incearca impunerea de alegeri anticipate cu cateva luni inainte de alegerile la termen. Motivul logic nu exista, cel adevarat tinand poate cont de judecarea sub presiunea strazii a unor procese de coruptie.

presiunea asupra justitiei: acuze de imixtiune ale lui Traian Basescu in judecarea procesului lui Adrian Nastase, la care adaugam mitingul de la Pitesti organizat de PSD pentru a face front comun in jurul infarctmiocardicului inchipuit Constantin Niculescu. Au urmat acuze directe ale fostului procuror Victor Ponta ca, atunci cand USL-ul va ajunge la putere va pedepsi cativa magistrati. O interventie grava insa nepedepsita de cei care acuzau ca Legea raspunderii magistratilor inseamna o imixtiune a politicului in sfera justitiei. Inclusiv ONG-istii de serviciu Alistar sau Parvulescu au tacut la auzul unei asa enormitati la adrea democratiei si a separatiei puterilor in stat. Poate ca banul e mai motivant dacat asumarea unor principii pentru care spun ei ca activeaza.

presiune pe Parlamentul European: Seminarul organizat de USL cu sprijinul socialistilor – democrati si liberalilor europeni la Parlamentul European,  un teatru ieftin prin care s-a incercat sanctionarea Romaniei si taierea de fonduri europene pe motiv de "Jos Dictatura" – Rovana Plumb este dovada scopului acestei actiuni – pune inca o presiune atat pe putere cat si pe institutiile statului. Inclusiv mediul de afaceri care deruleaza proiecte europene este afectat. Imaginati-va ce presiune este pe cel care a scos bani din buzunar pentru achizitii si sa se vada cu banii rambursati la anul sau poate niciodata, pentru ca asa vrea Rovana Plumb, Victor Ponta sau Crin Antonescu. Dar ce sa stie ei, ca doar "timpul trece leafa merge", nu?

presiune pe televiziuni: la TVR se disputa un meci derizoriu intre combatantii din interior care si-au asumat pozitii pro-putere sau pro-USL. "Memorialul durerii" s-a transformat intr-un instrument cu care s-a realizat eliminarea doamnei Rodica Culcer din TVR. La actiunea de sustinere a doamnei Culcer de pe internet, a iesit la baioneta pe Facebook Emil Hossu – Longin, fiul doamnei cu memorialul, amenintand. Gest nepermis. Parinti si copii, neamuri, rude apropiate ce au invadat televiziunea publica si care fac acum jocurile unui partid sau al altuia, dupa interese meschine. Intoarcerea la perioada Sassu pare inevitabila.

Si ca tot vorbim de televiziuni sa nu uitam cum a fost scos Radu Moraru (Nasu) de la televiziunea detinuta de patronul RDS – RCS si care acum transmite on-line. Ori divizarea Realitatii TV. Sau numirea lui Sebastian Lazaroiu, om politic, la o televiziune apartinand unui comunist notoriu. Si, ca tabloul sa fie complet, adaugati inactiunea CNA-ului, sub patronajul caruia se intampla toate. De ce? Pentru ca manipularea, oricat ne-am impotrivi sau am nega, functioneaza. Iar pentru asta este nevoie de vuvuzele.

presiunea pe Parlament: de ieri, politicienii sunt in vacanta platita. Nu ca ar fi fost, pana acum, la munca. Nu. Doar se fac ca nu le convine Traian Basescu si vor alegeri anticipate. Din cate se pare Senatul este blocat. Suficient ca nicio lege sa nu treaca, desi, macar una este necesara: Legea electorala pentru 2012. Sa mai vorbesc despre Legea reorganizarii administrative sau implementarea referendumului din 2009? Mai are vreun sens? Ii vom vedea, insa, pe la televiziuni, coafati si vopsiti, pensati si odihniti, cu buzunarele pline de bani si interese, cu sacii in caruta, ducand grija "omului de rand care nu intelege" cand cineva, cu subiect si predicad, devoaleaza aceasta magarie.

presiunea pe primari si institutii: un articol din Renasterea banateana reda declaratia sefului filialei PSD Timis in care afirma ca intr-un sondaj intern al partidului au fost inclusi si unii primari din PDL. Cine crede ca asta s-a facut pentru ca PSD-ul a ramas fara posibili candidati se inseala: e doar o presiune pe primarii cu potential de a castiga voturile din localitatile lor de a trece la USL. Si daca se intampla la Timis de ce sa nu se procedeze la fel si in alte judete? Mai ales in cele declarate "rosii"? Daca se intampla la nivel de primari, de ce sa credem ca in institutii nu se procedeaza la fel? Ca doar sefa de la ITM Timis prinsa in flagrant cand lua mita, pentru partid o facea, nu?

presiunea pe mediul de afaceri: a inceput joaca cu "marim desi nu avem de unde". Salariile, pensiile sau ajutoarele sociale fac obiectul promisiunilor "din buzunarul" nostru pentru a mai castiga simpatie si voturi de la credulii inadaptati ai realitatilor economice. La asta se adauga inca o presiune pe mediul de afaceri: marirea salariului minim inseamna taxe mai mari si profit mai mic sau faliment, la care adaugam deja traditionala finantare a campaniilor electorale de-a valma. Bani, presiune, risc de faliment. Toate pentru ca sa alegem din nou niste nulitati care peste 4 ani vor proceda la fel.

presiunea pe populatie: taxe auto (si nu numai) mai mari, preturi la carburanti in crestere, costuri la intretinere peste posibilitati, rate neplatite. Adaugati televizorul care prevesteste apocalipsa si exacerbeaza ca Breaking News suicidul unei vedete bolnava psihic. Plus pericolul inchiderii firmei unde lucreaza fiecare sau desfiintarii postului de la stat. Sau obligatia de a mai face nu stiu ce curs sau a face inca o cheta pentru nu stiu ce sef care a mai scris o carte si nu are cui sa o vanda sau ca este ziua lui de nastere.

STOP!

Exemplele pot continua, adaugand alte forme de presiune la care suntem supusi si la care ni se induce ca nu mai avem alta solutie decat sa iesim in strada. Sa lasam rationalul si, emotiv si violent, sa scapam de presiune.

De ce toate astea? Pentru ca stiu ca pierd razboiul cu propriul popor. Ca timpul socotelii dupa fapta si rasplata a venit.

Sunt infricosati ca justitia lucreaza. Ca inca avem un leu stabil in raport cu euro. Ca avem sansa sa facem in sfarsit investitiile de care avem nevoie in infrastructura. Ca ne putem decide soarta. Sunt ingroziti ca stim ca hainele cele noi ale imparatului sunt doar o himera pe care ne-au servit-o peste 22 de ani, poporului catalogat ca "stupid people". Sunt terorizati ca vor pierde inca o data puterea si creditorii le vor cere socoteala in stilul in care interlopii o pot face. Sunt terifiati ca vor fi dati uitarii.

Pentru ca ei stiu ca suntem, ca popor, o forta mai mare decat ei si merg la intimidare, sa nu aflam asta. Iar atunci cand vom actiona unitar, cand le vom arata locul pe care il merita si vor ajunge acolo, aceasta presiune va inceta. Vom respira aerul libertatii apoi, ca dupa o furtuna apriga, ne vom umple inima cu INCREDERE si SPERANTA. Vom cauta COMPETENTA si o vom pune sa faca ce trebuie, pentru cetateni intr-o tara DEMOCRATICA. Sper sa nu ma insel.