Doua aspecte importante si o concluzie:

1. Eticheta de partid ANTISISTEM a USR si tehnocratii

USR este partidul pe care l-am votat la ultimele alegeri tocmai pentru ca Ciolos parea mai apropiat de acesta decat de PNL. Am inteles si am apreciat respectarea cuvantului dat (ca nu se va implica politic pana in 11 decembrie 2016), dar am vazut si ca atat PNL cat si USR nu aveau alta forta tractoare decat fostul premier. Fara asocierea cu Dacian Ciolos, poate ca ramaneam si eu acasa, caci ce treaba aveam cu salvarea Bucurestiului si cu Nicusor Dan?

Pornit ca o miscare antisistem ce a devenit ulterior partid, USR nu si-a pierdut aceasta eticheta chiar daca ministri si secretari de stat ai guvernului Ciolos s-au inscris in USR, iar unii dintre ei au devenit parlamentari. Motivul este simplu: nici Cristian Ghinea, nici Catalin Drula si nici altii nu erau inregimentati politic si nu erau parte a sistemului, asa cum arata sistemul girat de PSD sau chiar PNL.

Aceeasi eticheta o putem aplica si lui Dacian Ciolos: nu este om al sistemului, cu toate incercarile PSD de a-l discredita.

Asa ca nu s-ar putea pierde eticheta de partid antisistem nici in cazul unei eventuale accederi a fostului premier in USR, desi acum aceasta inscriere pare exclusa.

2. Bula lui Nicusor Dan

Al doilea aspect tine de leadership si vine din informatiile pe care le am din interiorul USR, nefiind membru de partid. Nicusor Dan pare un individ onest si cu bune intentii.

Nu este insa nici primul si nici ultimul sef de partid de acest gen doar ca, la fel ca altii, tinde sa se inchida intr-o bula care ii hraneste orgoliul, ii da siguranta si ii modifica realitatea inconjuratoare. De cele mai multe ori, cei ce creaza aceasta bula liderului sunt trei personaje: omul cu comunicarea, omul cu banii si omul cu organizarea.

La USR, din cate stiu, acestia sunt:

comunicare: Ioana Lupea, un personaj destul de controversat, provenit din presa scrisa si TV ( a realizat emisiuni inclusiv la TVR unde a primit un fel de sinecura in anii 2012 de la Traian Basescu sau de la PDL)
finante: Matei Paun, protagonistul a doua scandaluri mari in USR (primul cu Sergiu Moroianu, sotul lui Clotilde Armand, al doilea prin interzicerea lui Dacian Ciolos in USR), in urma carora Nicusor Dan s-a situat exclusiv de partea acestuia.
organizare: Cristi Ghica, cel care pune oamenii in functii cheie sau ii sustine in ciuda antagonismului unor filiale din teritoriu.

S-ar putea ca informatiile sa nu fie 100% adevarate, insa ca existenta si influenta asupra lui Nicusor Dan nu le poate contesta nimeni.

Si acum concluzia:

Cu o eticheta puternica, inca neasumata, de partid antisistem, la care s-ar fi adaugat forta unui lider precum Dacian Ciolos si a echipei sale, USR ar fi avut oportunitatea de a coagula fortele antiPSD intra si extraparlamentare si putea deveni o forta politica redutabila de centru dreapta.

Doar ca ultimele decizii si scindarea vizibila de pozitionare chiar si in raport cu Dacian Ciolos arata de fapt ca in USR se intampla un take over al unor indivizi a caror influenta si importanta ar fi scazut o data cu intrarea lui Dacian Ciolos in partid.

Nu acuz pe nimeni, dar am mai vazut asa ceva si stiu ca nu se va sfarsi bine. In loc sa-si asume un rol istoric, conducerea USR de acum alege obiective personale, marunte, aflate la nivelul genunchiului broastei.

Iar asta, cu tot regretul, nu inseamna leadership. Pacat.