Motto: "Timpul este moneda vietii tale. Este singura moneda pe care o ai si numai tu poti hotari cum o vei cheltui. Fii atent ca nu cumva sa-i lasi pe altii s-o cheltuie pentru tine."

Carl Sandburg

Cadranul banilor

Pentru cei care stiu raportul descris de Kiyosaki in cartile sale, 10/90, unde 10% cauta masinile de facut bani si 90% cauta banii (ca in proverbul chinezesc cu undita si pestele, unde, aplicat la ce zice Kiyosaki 10% cauta undite si 90% vor doar pestele), acest articol este deja cunoscut.

Pentru ceilalti poate fi un punct de reflexie, asa cum a fost pentru noi acum 7 ani cand am intrat in contact cu cartile ce tratau acest subiect. departe insa de a crede ca suntem la capatul drumului.

1. Banii lucreaza pentru tine

Daca nu ai bani, crezi ca aceste povesti nu sunt pentru tine. Si te grabesti sa treci la punctul urmator. Dar cine stie? Depinde de suma de bani, nu? Ca doar pentru un fumator banii nu sunt o problema ca sa-si obtina pachetul zilnic de tigari.

Orice suma, investita si nu cheltuita, poate produce alti bani. Dar ca sa fie investita are nevoie de un sistem, de un flux de numerar. Adica de o afacere sau o idee transpusa in afacere, indiferent daca ideea este a ta sau o cumperi de la altul. Asa trecem la punctul doi.

La nivel macroeconomic, investitorii sunt un lucru bun, daca ei exista, pentru ca banii lor alimenteaza fluxurile de numerar din economie. Lipsa lor duce la crize financiare, cam cum este cea de acum. Si chiar daca banii exista, conditiile din piata determina proprietarii lor sa nu fie injectati pentru a nu fi pierduti.

Este logic si gandeste-te daca tu ai imprumuta un betiv fara casa cu bani. Ce sanse ai sa-i mai vezi inapoi? Ce garantii?

2. Esti proprietarul unui sistem si oamenii lucreaza pentru tine

Aici este categoria proprietarilor de afaceri: oameni care nu au neaparat banii dar poseda un sistem de a face bani si creaza locuri de munca. Ei sunt cei mai expusi pentru ca orice sistem, ca sa functioneze, trebuie sa indeplineasca anumite conditii: financiare, economice, fiscale, chiar si politice. Aceste persoane sunt cele mai expuse pentru ca:

– sunt putini;

– chiar daca sunt valorosi pentru ca ei creeaza locurile de munca si, prin asta, siguranta si bunastare, sunt cei mai criticati, mai ales de politicile de stanga care arata cu degetul numai catre profitul realizat si nu catre munca depusa de acestia si riscurile la care se supun pentru a construi si a dezvolta aceste sisiteme;

– sunt cel mai mult suprataxati si expusi politicilor guvernelor;

– nu sunt reprezentati la nivel social.

Pentru ca stiu valoarea timpului, nu-si vand timpul pe bani. Ei cumpara timpul altora si, cu timpul ramas, construiesc sau dezvolta alte sisteme de afaceri. De aceea, daca te afli acum aici si criza actuala te-a dat inapoi, nu uita ca este doar o situatie temporara: nu renunta!

Si inca ceva pentru cei care cocheteaza cu deschiderea propriei afaceri: pe langa schimbarea modului de gandire, a mentalitatii de angajat sau liber profesionist in cea de proprietar de afacere si investitor, mitul PERSOANEI PROVIDENTIALE este adevarat. Va veni in viata ta o persoana, un investitor, care te va scoate de acolo de unde esti acum, si te va trece desertul sau marea pe care o strabati acum. "Prietenii stiu ce spun! 🙂 "

3. Esti proprietarul unei slujbe

Ai un magazin unde tu vinzi, tu aprovizionezi, tu faci curatenie? Felicitari, esti proprietarul unei slujbe. Sau esti agent imobiliar, taximetrist, avocat, notar, … La fel, esti proprietarul unei slujbe.

Ai scapat de sef, esti pe cont propriu: dormi cat vrei, muncesti cat vrei, doar ca esti sclavul "jobului" tau. Pentru ca tu o faci cel mai bine, esti cel mai bun angajat al tau: nu ai incredere in nimeni decat in tine. Ai invata valoarea banului, il investesti in ceea ce-ti produce alti bani si, la finalul fluxului de numerar, te rasplatesti pentru munca depusa: o masina noua, o casa confortabila, vacante scurte dar luxoase. Sau asa era inainte de criza.

Doar ca ai obosit si nu prea mai faci fata: clienti pe care nu-i mai poti servi si care pleaca, stres, nervi, statul si furnizorii care iau si pielea de pe tine. Asa intelegi valoarea unui sistem.

4. Ai un job

Esti cel mai fericit: ai terminat o scoala, o facultate, un curs nou si ti-ai gasit un loc de munca. Stii ca nu esti platit pentru cat lucrezi dar muncesti 8 ore, te duci acasa la familie si la televizor ca apoi, la sfarsitul lunii sa vina salariul. Nu te intereseaza cum merge afacerea pentru care lucrezi pentru ca nu-ti apartine: e treaba patronului, a sefului. A ta este sa faci ce ti se spune, sa treaca timpul si sa vina ziua de salariu.

Nu-i intelegi pe cei care vor sa-si deschida o afacere: prea riscant si multa munca in zadar. Dar ai vrea banii lor. Asa se nasc scuzele: "Eu nu sunt facut pentru afaceri", "nimeni din neamul meu nu a facut-o", etc.

Linia de plutire si sa scapi de datorii devin visul vietii tale. Sa fii sanatos si sa apuci pensia. Salariul sa creasca si, daca se poate, sa mai ciupesti si ceva timp sau foloase de la locul actual de munca. Daca nu, vei gasi tu un alt loc de munca. Doar ca, o data cu varsta, pensia devine o iluzie si siguranta locului de munca o utopie invatata in familie sau la scoala.

Si atunci incepi sa cochetezi cu ideea deschiderii unei afaceri. Poate nu acum, dar candva, sigur. Pana atunci iti vinzi timpul pe bani. Negociabil!

 

  Opus – Life if life  
   
  Found at bee mp3 search engine