Cateva considerente personale dupa vizita Victoriei Nuland la Bucuresti:

1. SUA este ingrijorata, fara indoiala, de starea precara a democratiei din Romania. Si isi trimite emisari care sa arate acest lucru.

2. Trimisul administratiei americane, doamna Victoria Nuland, s-a intalnit cu cine a dorit, un semnal ca partenerii ei de dialog din Romania sunt putini: Presedintele Basescu, Sefa DNA, cateva televiziuni si, pentru ca asa cere cutuma, ministrul de externe. Acesta a tinut sa precizeze ca doamna e doar „asistent”, probabil sarcina de la PSD de a minimiza importanta intalnirii, insa emisarul american a specificat clar ca acestuia i s-a transmis un mesaj al administratiei SUA. Mesajul, nu mesagerul conteaza!

3. Ponta a fugit pur si simplu din Bucuresti. Acest fapt fara precedent arata optiunea sa clara pentru est, pentru Rusia si China, indiferent de pierderile personale. Toate demersurile acestui individ, mult prea repede ajuns in functii cheie pentru Romania, s-au indreptat si se vor indrepta si de acum incolo, spre transformarea Romaniei intr-un stat oligarhic.

4. SUA nu a dat niciun semn de sprijin al unei alte forte politice. Nu s-a intalnit cu sefii USL, dar nici cu ai PDL sau ai altor formatiuni. Daca pentru USL e de inteles, pentru PDL e semnul ca trebuie sa mai taie din pretentiile de „buricul opozitiei” si sa isi vada adevaratul rol in politica din Romania. Pentru celelalte partide am sa spun ca …

5. … este momentul ca sa se constituie o alternativa politica credibila non-USL si non – PDL. Amintesc ca in 2004 URR a beneficiat de sprijin american consistent pentru a deveni o forta politica. Americanii poate ar face-o si acum daca ar avea cu cine. Oportunitatea aceasta se va inchide in scurt timp daca nu va fi exploatata ACUM. Dragi fecisti si mepisti: lasati orgoliul PMP deoparte. Ramaneti cu Fundatia Miscarea Populara, Think-Tank, si Forta Civica ca forta politica. Anuntati un congres, modificati statutul FC, primiti pe cei din PMP care doresc sa activeze politic, faceti lista comuna pentru europarlamentare si inchideti portile pentru PDL. Dupa acest moment cautati electoratul nehotarat care s-a saturat de politica, faceti curatenie in FC unde a intrat pleava adusa de pe la PDL, oameni cu tinichele de coada, scrieti o platforma program si construiti filiale puternice. Veti vedea ca la urmatoarea vizita a americanilor veti sta la masa nu numai cu ei, ci si cu cei europeni sau PPE.

6. Romanii sunt incurajati sa se manifeste civic. Fie la Pungesti, fie in Piata Universitatii sau la Guvern, ori in mediul online, spiritul civic este incurajat. dar mai ales cel care apara statul de drept.

7. Alocarea a peste 100 de milioane de dolari pentru Deveselu este un semnal puternic pentru Romania, dar cineva a garantat ca investitia se va finaliza si isi va produce efectele pentru care ea a fost gandita: apararea unui spatiu comun, ce depaseste granitele Romaniei.

8. Presa nu este libera. Cu unele exceptii, SUA crede ca presa din Romania este folosita pentru a face jocuri politice, pentru interese de grup sau private si mai putin pentru rolul pe care aceasta o are aceea de a informa corect.

9. Revenind la Ponta, o eventuala decizie de a candida la prezidentiale este exclusa, aceasta neavand sprijin european sau american. Este semnalul pentru PSD ca pierde teren, putini din actualii lideri ai acestui partid fiind optiuni care sa asigure succesul in alegerile prezidentiale. De aceea cred ca se va merge pe mana unui Maior sau a altui lider PSD care a jucat in umbra in aceasta perioada.

10. PNL poate pleca acum din USL putand da vina pe situatia de fapt pe PSD. Asta daca se pot rupe de la ciolan. Desigur ca vor fi si pierderi colaterale, unii dintre ministri dorind sa ramana la putere.

Concluzionand, anul 2014 este un an greu, marcat de dispute la baioneta. Va curge multa cerneala, insa cei ce stiu sa foloseasca momentul si au abilitatea politica, vor avea de castigat in acest an. Pana la urma lupta asta tine de decizia personala a fiecaruia:

– vrei stat oligarhic, apara USL-ul.

– vrei democratie, pune mana si ajuta o constructie de dreapta solida.

– nu vrei nimic, stai acasa si uita-te la cum ne ducem cu totii la vale.

Eu asa cred.