In perceperea corecta a realitatii in care traim, transparenta este una din conditiile de baza pentru a vedea usor, prin geamurile puterii sau ale institutiilor vizate, informatia pura. Spuneam in articolul anterior ca dezvaluirile Wikileaks sunt ca un furtun care spala geamurile in spatele carora politicienii nostri si-au facut pohtele de mai bine de 20 de ani. In timp ce ei isi faceau jocurile murdare, altii se ocupau cu vopsirea perceptiei noastre. Treaba a mers grozav pentru ca altfel nu-mi explic cum altfel ar fi ramas la putere, insa le-a alterat instinctul de supravietuire pentru ca nu au avut nevoie de el: cine sa-i atace? Iar acest lucru pare sa le fie fatal.

Mare parte e electoratului a fost lobotomizat prin propaganda tuturor partidelor. Ea tinde sa utilizeze, in chip natural, informatii deformate, simultan, atat „pozitiv” cat si „negativ” in raport cu ce credem a fi realitatea. Fireste, vom sti ce este efectiv realitatea doar in urma decantarilor istoriei sau pe baza investigatiilor surselor credibile. Daca mai gasim astfel de surse.

Prinsi cu instinctele de conservare si supravietuire alterate, politicienii au fost loviti de dezvaluirile Wikileaks in partile dureroase, aratandu-i lumii asa cum sunt ei, ca in povestea cu hainele cele noi ale imparatului: goi, fara substanta, fara caracter. Niste ciori vopsite in porumbei, croncanind intr-un limbaj de lemn, promitand pielea ursului din padure unor gura casca la televizoarele in care ei se reproduc in fiecare seara. E poate momentul cel mai bun in care putem sa aducem in discutie modificarea constitutiei in sensul referendumului din 2009, dar si a altor prevederi, reformand un stat facut dupa chipul si asemanarea kaghebistului Iliescu si a cohortei lui de paraziti si in baza unor interese straine romanilor.

Dar sa revenim la vopsitoria pe care unele televiziuni o practica de duminica incoace in mod agresiv, dar pe care au practicat-o si pana acum, deformand perceptia realitatii pentru multi dintre romani. Pentru aceasta redau mai jos un fragment dintr-un articol despre dezinformare urmand ca, daca sunteti interesati, sa incadrati fiecare "vopsire" pe care o observati in urmatoarele zile intr-una din metodele descrise.

Cele mai frecvente procedee de manipulare informationala, respectiv de dezinformare, sunt urmatoarele:

 • Ascunderea sau selectarea informatiilor pe criterii de utilitate pentru manipulator, fara nici o legatura cu adevarul obiectiv. Invocarea secretului este una dintre justificarile curente ale acestei actiuni.
 • Distorsionarea informatiilor, prin introducerea unor elemente parazite, scoaterea din context, schimbarea ordinii corespunzatoare desfasurarii reale a evenimentelor la care se refera, asocierea cu evenimente sau fapte care nu au legatura cu tema comunicarii, amestecarea informatiilor cu comentariul etc.
 • Deformarea proportiilor, prin acordarea unor ponderi arbitrare diferitelor unitati informationale, fara legatura cu importanta lor reala, prin repetitii, sublinieri, extinderea spatiului acordat prezentarii informatiilor considerate convenabile, in defavoarea celor considerate incomode sau inutile scopului urmarit de dezinformator.
 • Intoxicarea tintei, prin lansarea unor pseudoinformatii care au rolul de a distrage atentia, de a orienta intr-o directie gresita actiunile si gandirea tintei, pe fondul saturarii canalului de comunicare si a factorilor de prelucrare a informatiilor cu elemente nesemnificative sau distorsionate, lansarea de informatii in mai multe variante.
 • Lansarea de zvonuri, care sunt afirmatii declarate drept adevarate (dar care nu pot fi verificate) despre persoane, evenimente sau situatii care prezinta un anumit interes public sau personal; prin aceasta se realizeaza atat intoxicarea tintelor cat si crearea unui climat convenabil manipulatorului (panica, neincredere, defetism, demobilizare etc.).
 • Dirijarea asocierii faptelor, astfel incat tinta sa perceapa anumite relatii cauzale sau de conditionare intre fenomene care in realitate nu exista. In acest scop se inlocuieste informatia cu comentariul, se amesteca trecutul cu prezentul si viitorul, se prezinta simultan fapte fara legatura reala intre ele, sau se asociaza informatia cu persoana care o transmite.
 • Blocarea surselor si canalelor de comunicare care transmit alte informatii sau care le dau alta interpretare sau pondere decat cele promovate de manipulator. Este o modalitate brutala de manipulare, care presupune accesul la instrumentele formale ale puterii.
 • Discreditarea surselor neconvenabile sau incomode, prin lansarea de atacuri la persoana, calomnii sau interpretari tendentioase, in legatura cu aspecte fara legatura cu problema sau situatia reala. In acest plan, fabricarea falsurilor este una dintre cele mai agresive si imorale forme de discreditare si de manipulare.
 • Interpunerea unor “relee informationale" si "agenti de influenta" care sa faciliteze transmiterea informatiilor si interpretarilor dorite, multiplicandu-se astfel canalele de comunicare si influenta favorabila manipulatorului si facand totodata mai dificila identificarea acestuia.
 • Fabricarea si promovarea artificiala a "expertilor", "analistilor" sau "observatorilor", invocati selectiv ca surse de autoritate absoluta intr-un domeniu, facilitarea promovarii in functii importante a unor persoane convenabile, precum si luarea in stapanire a mijloacelor de comunicare in masa sunt modalitatile curente de realizare a acestui scop.
 • Bruiajul sistemelor de comunicare neconvenabile, astfel incat perceptia corecta a informatiei sa nu mai fie posibila sau sa se realizeze cu eforturi disproportionate.
 • Lansarea unor sloganuri, stereotipii de gandire, pseudoprincipii care sunt invocate ulterior ca repere valorice indiscutabile, indrituite sa sustina o anumita orientare sau optiune dezirabila sursei.
 • Manipularea limbajului, prin fabricarea unor formule lingvistice golite de continut, dar care au rolul de a stereotipiza gandirea tintelor si de a conditiona -in sens pavlovian- comportamentul acestora. "Limba de lemn", fenomen teoretizat de F. Thorne, a reprezentat un instrument de manipulare foarte eficient in epoca comunista. Numeroase expresii verbale au capatat valoarea de stimuli neconditionati pentru o serie de scheme de gandire si comportamente stereotipe: ,,lupta de clasa", ,,democratie socialista multilateral dezvoltata", ,,dubla calitate a cetatenilor – de producatori si proprietari" etc.