Despre dezvaluirile facute pe site-ul WikiLeaks in ultima vreme s-au facut o multime de referiri. Peste 200.000 de documente oficiale americane care pun intr-o lumina noua modul de lucru al diplomatiei americane, obiectivele acesteia dar si aspecte privind fortele armate sau relatiile cu partenerii. Puse intr-o pozitie cel putin indigesta, autoritatile americane se vad nevoite sa dea explicatii mai mult sau mai putin credibile.

wikileaksDupa ce democratii au pierdut puterea in fata republicanilor la ultimele alegeri, presedintele Obama este nevoit sa faca fata unei noi lovituri politice, fiind respunzator pentru informatiile care pun sub o eticheta delicata pe unii dintre partenerii sai traditionali: Sarkozy denumit „imparatul gol”, Angela Merkel „Teflon” si exemplele pot continua. Dincolo de condamnarea modului fraudulos prin care s-au procurat aceste documente, SUA este de condamnat iar site-ul Wikileaks.org a pus umarul serios la ingrijorarea cu care este privita aceasta putere mondiala si la sporirea neincrederii internationale.

Extrapoland la tinuturile mioritice, m-am intrebat ce impact ar avea un wikileaks autohton. Dupa ce am avut o serie de Armageddoane, primul referitor la starea armatei aruncat pe piata cu 3 ani inainte de aderarea la structurile NATO, al doilea in 2002 facand referire la averile si intentiile lui Adrian Nastase si la conflictul cu Sorin Ovidiu Vantu, au fost urmate de o serie de stenograme si publicari de documente ramase fara ecou. Iata numai un fragment din Armageddon II care, intr-o tara democrata, s-ar fi lasat cu efecte penale si politice majore:

In ultimele zile ale anului trecut si in primele zile ale noului an s-au purtat negocieri intense intre reprezentanti ai primului ministru si Sorin Ovidiu Vantu. In substanta, primul ministru i-a promis omului de afaceri ca va fi protejat in continuare si ca, in plus, studiaza cateva planuri de a-l scoate pe Sorin Ovidiu Vantu de sub presiunea opiniei publice, cerand in schimb asigurari ferme ca numele sau si ale persoanelor din anturajul sau nu vor fi facute publice de catre omul de afaceri.

Reactia lui Sorin Ovidiu Vantu s-a vazut la emisiunea Antenei 1, pe care a decis ca nu este bine sa o contramandeze, dar in care nu a facut nici o dezvaluire. Atacul impotriva primului ministru din finalul emisiunii, care nu a adus nimic in plan informativ, a fost menit sa indeparteze suspiciunile legate de un acord intre dl ADRIAN NASTASE si Vantu.

Interesant in acest context este si avertismentul transmis in direct la televiziunea OTV duminica, 6 ianuarie, de catre adversarul lui Vantu, Mihai Iacob, care, informat despre acordul realizat in ultimul moment intre dl ADRIAN NASTASE si Sorin Ovidiu Vantu, a anuntat ca detine casete video cu inregistrarea unor intalniri din Delta Dunarii intre Vantu si o serie de personaje extrem de importante pe care a refuzat sa le nominalizeze precizand ca numele lor reprezinta asigurarea lui pe viata.

Din informatiile pe care le detinem si care provin din imediatul anturaj al lui Sorin Ovidiu Vantu, aceste personaje filmate de Mihai Iacob sunt: primul ministru ADRIAN NASTASE, ministrul Transporturilor si al Lucrarilor Publice, Miron Mitrea, ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, ministrul Turismului, Dan Matei Agathon. Inregistrarile au fost facute in primavara si vara anului 2001.

Sursa

Anul 2010 si stenogramele convorbirilor telefonice realizate de SOV au demonstrat ca lucrurile s-au inrautatit pentru democratia autohtona si ca naravurile de atunci ale mogulului s-au transformat in grobianisme prin care sunt chemati la „hidrant” presedinti de stat sau sefi de partide. Apropierea in continuare de acesta, acordarea licentelor de functionare a televiziunii patronate de SOV precum si asocierea evidenta a unor lideri politici liberali si social-democrati cu astfel de personaje arata ca in Romania memoria este scurta, permisivitatea este mare, iar indolenta in alegerea propriunlui destin si a liderilor care sa conduca aceasta tara atinge cote nebanuite de niciun strain siderat zilele acestea de dezvaluirile wikileaks.org.

Probabil ca si la ei se vor da uitarii si Obama,  „imparatul gol” si Angela „Teflon” isi vor zambi protocolar la urmatorul summit NATO, cam in acelasi fel in care, iesiti de la Realitatea TV, ne zambesc Ponta si Crin Antonescu in timp ce ne invata morala si ne tin lectii despre demnitate si verticalitate.