Motto: "Pe Matusalem il dureau genunchii la fiecare schimbare de epoca."

Valeriu Butulescu, Stepa Memoriei

 

statuia libertatiiMai impinsi de la spate, de voie sau de nevoie, asistam la (sau producem) o inmormantare a unei etape si nasterea alteia: conditii care erau valabile pana acum isi pierd valoarea de adevar, inlocuite fiind cu altele noi. Se fac presiuni, atat de schimbare cat si reactionare, unele din afara, altele din lipsa de optiuni. Peste toate ramane parerea trecerii noastre intr-o perioada noua.

 

1. Venitul

Nu cred ca mai este cineva sa nu stie ca slujba nu mai este sigura. Nu cred ca mai este cineva, cu mintea pe umeri care sa nu fi inteles lectia crizei referitoare la forta de munca, dupa ce acum cativa ani nu gaseai un muncitor calificat pe care sa-l angajezi cu un salariu decent si dupa ce migrau, fie in tara fie in strainatete, pentru un salariu mai mare. Acum aceiasi oameni ingroasa randurile somerilor, intelegand poate, ca este mai profitabil sa te atasezi de o intreprindere si, dupa angajare, sa devii "eficace", in termenii folositi de Peter Drucker:

Datoria factorului de raspundere este sa fie eficace. "A efectua" si "a executa" sunt, in definitiv, sinonime aproape perfecte. Indiferent ca lucreaza intr-o intreprindere sau intr-un spital, intr-o agentie guvernamentala sau intr-o organizatie sindicala, intr-o universitate sau in armata, factorul de raspundere trebuie sa fie, inainte de toate eficace, adica sa indeplineasca ceea ce trebuie.

Prin extensie, cred ca acesta se aplica sau se va aplica nu numai factorilor de decizie. Ea va fi o caracteristica a tuturor membrilor unei organizatii, pentru ca fiecare, pe sectorul sau, trebuie sa ia decizii.

Mai mult, sunt convins ca viitorul va pune un accent mai mic pe angajati si mai mare pe angajatul PFA, adica entitatea care-si va gestiona mai bine finantele, cheltuielile si veniturile, devenind responsabili asupra viitorului sau financiar. Iar pensia va fi mai mult o contributie personala responsabila decat o prerogativa a guvernelor care nu platesc pentru incompetenta lor.

 

2. Bancile

Aceste institutii de camata legalizata, care taxeaza dublu pentru activitatile lor si care nu pot finanta afacerile pentru ca, pur si simplu, cei care decid sunt angajati fricosi ai bancii si nu oameni care sa fi construit vreo data afaceri. De ce taxeaza dublu? Pentru ca, pe de o parte, dobanda ar trebui sa reflecte activitatea pe care o practica pentru client, in timp ce comisioanele si taxele fac acelasi lucru, inca o data, marind costul finantarii si reducand numarul de credite acordate ceea ce le face ineficiente.

Citand The Washington post: "The best financial reform? Let the bankers fail"

 

3. Justitia

Ramasa cu radacini adanci de pe vremea comunismului, incepand sa fie controlata la veniturile presupuse ilicite, componentii CCR dau decizii care, in argumentatia lor absurda, duc cu gandul la neconstitutionalitatea tuturor institutiilor din Romania. Astfel, cetateanului i se induce o lehamite justificata fata de justitie, asa cum bine este ea perceputa de catre Theophyle intr-un foarte bun articol. Urmarind venitul, ajungem la cauza de drept a actiunilor lor si sau a celorlate institutii precum ICCJ, ANI, CSM…

Acestea sunt zbateri pentru conservarea drepturilor si privilegiilor obtinute, drepturi si privilegii care le asigura lor un venit substantial din bugetul statului sau din contracte suspecte ale agentilor economici clientelari cu statul roman.

 

4. Sindicatele

Atinse de informatiile vehiculate, indeosebi, pe internet, liderii sindicali s-au discreditat ca aparatori ai salariatilor, in conditiile in care acestia sunt patroni, actionari la diverse trusturi de presa sau societati comerciale sau detin asemenea societati in care se scurg cotizatii sindicale de la platitorii de rand care nu se mai vad reprezentati de acestia decat la nivelul aparitiilor in emisiuni dubioase.

Pentru exemplificare, fiecarui cadru didactic i se opresc, obligatoriu, 1% din salariu pentru sindicat. Inmultiti o suma medie de 10 lei cu 300.000 de cadre didactice rezulta 3.000.000 de lei pe luna. Aceasta se imparte la cativa lideri sindicali rezultand sume fabuloase per capita. Cat despre moralitatea lor? E interesant de aflat cum unul este impotriva guvernului unde nevasta-sa este director, iar altii sunt membri ai patronatului trustului Realitatea – Catavencu, prejudiciind bugetul de stat cu peste 62 de milioane de euro. Una peste alta, sindicatele isi pierd rolul si credibilitatea prin excesele facute, prin lacomia liderilor de sindicat, prin manipulare si minciuna.

 

5. Economia

Si regulile economice se schimba: corporatii care merg pe pierdere, ramuri industriale lasate fara sangele care este reprezentat de banii ce trebuiau sa circule prin intermediul statului sau a institutiilor fiscale, ajutorul pe care internetul il da celor care stiu sa-l foloseasca atunci cand isi deschid o noua afacere si care mareste posibilitatea ca o firma sa fie usor vizibila si reduce costurile prin care un produs ajunge la cumparatorul final, eliminand intermediari si reducand costurile. Toate acestea vor schimba modul de a face afaceri, curatand elemnetele negative (firme fantoma, evazionisti, rau platnici, etc) din piata si ajutand pe cei ce doresc sa-si dezvolte afacerile sa o faca cu succes.

 

6. Situatia internationala

In ciuda acordurilor europene, a conditiilor stipulate in cadrul UE, pe plan international se observa o ofensiva ruseasca pe toate planurile, incepand cu ramanerea flotei ruse in Marea Neagra inca 25 de ani in urma unui acord contra gaz ieftin cu Ucraina, alegerile din Ucraina in care au iesit invingatoare fortele pro-Moscova, inclusiv modul cum au gestionat catastrofa aviatica de la Smolensk. O ofensiva sustinuta tacit de catre Germania cea care, de la Gerhard Schroeder incoace si-a rezolvat problema energetica cu ajutorul Rusiei, dand altceva in schimb, de regula, sprijin pentru influenta rusa acolo unde pe ei nu-i intereseaza. Cam cum ar fi Romania, explicandu-se astfel, vizitele lui Geoana la Moscova, campania anti Basescu si atitudinea unor lideri sau trusturi de presa impotriva scutului antiracheta.

Aceasta in timp ce Obama are o pozitie cel putin ciudata in raport cu aceasta ofensiva ruseasca, culminand cu invitarea Rusiei in construirea scutului antiracheta european. Ceea ce mi se pare o mare prostie.

 

7. Libertatea

Asa cum au fost conturate regulile asigurarii venitului clasei medii in perioada actuala, in care imaginea angajatului cu masina, telefon si locuinta de serviciu de la firma era dezideratul oricarui angajat, pierderea libertatii si intelegerea importantei acestui lucru, incepe sa puna probleme existentiale. Astfel, tot mai multi angajati trecuti in sfera liberilor profesionisti, scapati de un sef care le atingea libertatea, dar renuntand la o parte a venitului care le asigura un anumit statut financiar, nu vor sa se mai intoarca din nou in cadranul angajatilor. Intrebati un taximetrist de ce nu va merge niciodata la serviciu. Sau un consultant financiar, imobiliar sau broker independent de ce nu-si cauta o slujba.

Libertatea redevine astfel, alaturi de sanatate si de venitul pasiv, una din axele pe care se va construi noua epoca ce sta sa se nasca, nu fara mari framantari, cu zbateri, zvarcoliri dar si cu excese.